RANI POKAZATELJI INFEKCIJE: / Obratite pažnju na ove simptome - studija je dokazala da se pojavljuju prije pravog udara Covida

Image
Foto: Shutterstock

Dok liječnici i znanstvenici sve više uče o virusu, popis simptoma je prilično porastao

5.12.2020.
11:57
Shutterstock
VOYO logo

Nova studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Barceloni dokazala je da nazalni problemi mogu biti rani simptomi zaraze koronavirusom. Točnije, neki pacijenti koji su sudjelovali u studiji iskusili su suhoću nosa prije nego što su se počeli pojavljivati uobičajeniji simptomi, dok su drugi imali neobičan osjećaj u nosnoj šupljini.

Ispitanici u kliničkoj skupini češće su izvijestili da imaju "neobičan osjećaj u nosu" i pretjeranu suhoću nego kontrolna skupina. Znanstvenici su primijetili i da se "nosni simptomi uglavnom javljaju zajedno s anosmijom (potpuni gubitak osjeta njuha) ili hiposmijom (djelomični gubitak osjeta njuha)" iako se mogu pojaviti i prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SIMPTOMI COVIDA-19 SE NAJČEŠĆE JAVLJAJU OVIM REDOSLIJEDOM: /

Samo jedan ključni detalj razlikuje ovaj virus od gripe

Image
SIMPTOMI COVIDA-19 SE NAJČEŠĆE JAVLJAJU OVIM REDOSLIJEDOM: /

Samo jedan ključni detalj razlikuje ovaj virus od gripe

Popis simptoma covida-19 narastao je dok liječnici i znanstvenici sve više uče o virusu. Ipak, stručnjaci tvrde kako najčešći simptomi i dalje imaju velike sličnosti sa simptomima gripe, odnosno vrućica, kašalj i umor simptomi su koje oboljeli najčešće iskuse.

Nedavna studija Northwestern Medicine pokazala je da 82 posto pacijenata s ozbiljnijim simptomima koji opravdavaju hospitalizaciju u određenom trenutku tijekom bolesti doživi neurološke simptome, poput gubitka pamćenja, zbunjenosti i nemogućnosti koncentriranja na zadatak tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je zabrinjavajuće što mnogi pacijenti s koronavirusom imaju dugotrajne neurološke probleme čak i nekoliko tjedana i mjeseci nakon napuštanja bolnice. Neke su studije pokazale da će stariji pacijenti vrlo vjerojatnije pokazati takve simptome kroz dulji period.

Uz to, sve je više dokaza da pacijenti koji su preboljeli koronavirus mogu pokazivati znakove oštećenja pluća i srca mjesecima nakon početne dijagnoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo