Mogu li se strije ukloniti? Prava istina iza njihove pojave i sve što o njima morate znati

Strije su problem gotovo svake žene, a njihov nastanak uzrokuju različiti faktori

24.8.2017.
14:00
Thinkstock, Petardj
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svi smo se trudili, barem jednom u životu, osmisliti što šarmantnija imena za ove potpuno nešarmantne pojave na našoj koži. Istina je da strije imaju brojne žene (procjenjuje se njih preko 80% u svijetu) i da su one dio života. No, za takvu uobičajenu pojavu, većina o njima zna iznenađujuće malo, a to uključuje i liječnike.

O strijama

Izgleda da su strije slične površinskim ožiljcima. Obično započinju s crvenkastom bojom koja zatim prelazi u trajne linije na koži koje su ili tamnije ili svjetlije od kože koja ih okružuje. Često imaju drugačiju teksturu od kože koja ih okružuje, često su udubljeni u kožu, a ponekad imaju površinu sličnu onoj koju možemo naći kod ožiljaka.

One su često povezane i s brzim promjenama tjelesne težine, a tradicionalna mudrost kaže da su upravo te promjene korijen svih zala. No, istina je da nema velikih znanstvenih dokaza koji bi to dokazali. "Nije poznato što uzrokuje strije", kaže dermatolog Neil Sadick iz Sadick Dermatology u New Yorku. Sadick također tvrdi da strije vjerojatno nastaju kao posljedica abnormalnosti u elastičnom tkivu kože (stvari poput kolagena i elastina), ali da mehanizam koji dovodi do formiranja tih malih pruga još uvijek nije jasan.

Ono što znamo je da se one često pojavljuju na dijelovima tijela gdje je koža prisiljena rasti ubrzanom brzinom, npr. trbuh u trudnoći (najčešći izvor strija - 90% trudnica procjenjuje da ih ima) ili iznenadan dobitak na težini. Drugi čimbenici također mogu igrati ulogu u tome jeste li pronašli ove sitne oznake na vašoj koži. "Genetska predispozicija, uporaba kortikosteroida, određene endokrine bolesti kao što je Cushingov sindrom", prema Sadicku mogu biti uzroci strija.

Dakle, to znači da bi sprječavanje strija predstavljalo ozbiljan izazov. Stoga je najbolje držati se podalje od lijekova kao što su gore spomenuti kortikosteroidi (klasa steroida koji se općenito koriste za liječenje upala poput kožnih alergija, astme i artritisa) i naglih fluktuacija u veličini (da, to uključuje i rasti mišića). Uz navedeno je potrebno i paziti da je koža dobro hidratizirana jer to pomaže poboljšanju elastičnost. Dermatolog Macrene Alexiades sugerira prehranu bogatu masnim kiselinama, bjelančevinama i vitaminima: sve što je koži potrebno za dobro zacjeljivanje rana i razvoj. Nažalost, važno je spomenuti da jednom kada se strije pojave one ostaju doživotno i povratka na staro nema.

Uklanjanje strija

Iako ih trajno ne možete ukloniti, postoje proizvodi i tretmani koji mogu pomoći da postanu manje vidljive. "Broj jedan proizvod koji dokazano djeluje je retinoli kao Retin-A ili Tazorac", kaže Sadick. Na isti način na koji retinoli na vašem licu mogu potaknuti proizvodnju kolagena kako bi se izbjegle bore, oni kod strija mogu stimulirati da koža ravnomjernije zacijeli.

Slično djeluju i kreme i serumi s vitaminom C koje se često koriste za liječenje hiperpigmentacije i neujednačenog tkiva. Takvi preparati mogu pomoći i sa strijama. Tretmani laserom kao što su Fraxel, IPL (intenzivna pulsiranja svjetlost), radiofrekventni uređaji, mikroniziranje, pa čak i PRP (plazma bogata plazmom) također mogu biti korisni, ovisno o području koje se liječi, ali i o vašoj koži. Alexaides napominje da su tretmani najučinkovitiji kada su strije nove.

Izvor: Harper's Bazaar

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali