žensko tijelo / Menstruacija poslije poroda: Što očekivati i kada stiže?

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Menstruacija nakon poroda može biti različita u odnosu na onu prije trudnoće, a žene mogu imati obilniji ciklus i intenzivnije grčeve

12.9.2019.
13:30
Thinkstock
VOYO logo

Trudnoća je velika promjena za žensko tijelo i potrebno je vrijeme kako bi se oporavilo. Ne postoji određeno vrijeme za opravak tijela, a kada će žena dobiti menstruaciju poslije poroda  ovisi o tome kakav joj je ciklus bio prije trudnoće

Postoji mnogo faktora zbog kojih se ciklus može promijeniti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • maternici treba vremena da se vrati na normalnu veličinu
  • razina hormona se mijenja
  • dojenje utječe na razinu hormona

Neke žene imaju oblinu menstruaciju nakon trudnoće i porođaja. Dok druge mogu imati drugačiju boju menstrualne krvi, više ugrušaka nego prije, ali i jače grčeve. Prema liječnicima većina žena će primijetiti da se nakon nekog vremena menstruacija vraća u "normalu".

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada stiže prva menstruacija?

Prva menstruacija nakon poroda obično se dobije od šestog do devetog tjedna, ako žena ne doji. Ako žena doji to vrijeme može biti različito. Kod nekih žena nema menstruacije tijekom cijelog perioda dojenja. Prolaktin, hormon potreban za proizvodnju majčinog mlijeka, može suzbiti reproduktivne hormone. Kao rezultat toga, žena ne ovulira, a bez ovog procesa neće imati menstruaciju.

Ako se menstruacija vrati vrlo brzo nakon porođaja žena bi trebala izbjegavati korištenje tampona. Zbog toga što se tijelo još uvijek oporavlja, a tamponi mogu izazvati određenu traumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je da vrijeme da bude kao prije trudnoće

Menstruacija nakon poroda neće biti poput menstruacije prije nego što je žena ostala trudna. Žena može osjetiti neke od sljedećih razlika:

  • grčevi bi mogli biti jači ili lakši nego inače
  • ugrušci krvi
  • teži protok menstrualne krvi
  • protok koji kao da se zaustavlja i započinje
  • pojačana bol
  • nepravilne duljine ciklusa

Prvo razdoblje nakon trudnoće može biti teže nego što je žena navikla. To bi moglo biti popraćeno i intenzivnijim grčevima, zbog povećane maternice. Kako se ciklus nastavlja ove promjene će se smanjivati. U rijetkim slučajevima, kada postoje problemi sa štitnjačom ili endometriozom krvarenja mogu biti obilnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo