Mediteranska biljka čudesno štiti oči

Rezultati najnovijeg američkog istraživanja pokazali su da ružmarin sadrži brojne antioksidanse. Jedan od njih je i karnozična kiselina, koja godi očima.

10.12.2012.
8:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici američkog Instituta za medicinska istraživanja Sanford-Burnham otkrili su da karnozična kiselina, koja se nalazi u ružmarinu, štiti od degeneracije rožnice, oštećenja mrežnice izazvanog svjetlom te senilne makularne degeneracije, objavljeno je u časopisu Investigative Ophthalmology & Visual Science.

Naime, makularna degeneracija je promijenjeno stanje žute pjege (makule) kao posljedica degenerativnih promjena uzrokovanih starenjem. U razvijenim zemljama svijeta senilna makularna degeneracija je najučestaliji uzrok legalne sljepoće.

Spomenuto stanje koje rezultira zamućenim vidom, a često i sljepoćom ima brojne prikrivene uzroke. Iako su prethodna istraživanja pokazala da je bolest moguće usporiti određenim spojevima koji se bore protiv slobodnih radikala, tek je ova najnovija studija otkrila da se karnozična kiselina bori protiv oštećenja očiju, ali i mozga koje uzrokuju slobodni radikali.

ordinacija.hr

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali