MATEMATIKA ZDRAVE PREHRANE: /

Kako biste se osjećali bolje i bili sretniji - jedite manje

Image
Foto: giphy.com
13.5.2016.
8:29
giphy.com
VOYO logo

Istraživači s Biomedicinskog istraživačkog centra Pennington u Baton Rougeu, u Louisiani, s istraživačima sa Sveučilišta Duke, Tufts i Washington proveli su dvogodišnju studiju uspoređujući učinke kalorijske restrikcije na 218 zdravih osoba normalne tjelesne težine.

Skupinu su činile osobe od 20 do 57 godina, a gotovo 70 njih su bile žene, piše LA Times.

Dvije trećine sudionika svoj su dnevni kalorijski unos snizili za 25 posto, dok su ostali nastavili jesti na isti način kao i ranije. Istraživači su napravili detaljni uvid u zdravstveno stanje sudionika - broj kilograma, mjere, raspoloženja, razine hormona, kvalitetu sna i seksualnu funkciju.

Image
NAJVEĆE PREVARE: /

Prehrambena industrija želi vas uvjeriti da je ovih 7 proizvoda zdravo - a nije

Image
NAJVEĆE PREVARE: /

Prehrambena industrija želi vas uvjeriti da je ovih 7 proizvoda zdravo - a nije

Na kraju prve godine, sudionici u skupini koja je bila podvrgnuta kalorijskoj restrikciji izgubili su u prosjeku 15,2 posto tjelesne težine, a nakon dvije godine 11,5 posto ukupne tjelesne težine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja studije, prosječni indeks tjelesne mase kod skupine koja je bila u restrikciji bio je 22,6, točno u sredini normalne kategorije.

Oni koji su nastavili jesti normalno održali su istu tjelesnu težinu kao i ranije.

Poboljšanje općeg stanja organizma

Činjenica da su osobe koje su jele manje kalorija smršavile i nije neka vijest, no ono što je posebno zanimljivo je činjenica da je kod njih primjećeno poboljšanje raspoloženja te bolje psihičko zdravlje, u smislu bolje kvalitete sna, poboljšanog libida, smanjene nervoze, depresivnosti, iritabilnosti i anksioznosi, te općenito većeg zadovoljstva sobom i svojim životom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati ove studije zapravo idu u prilog činjenici da je moderni čovjek sa svojim načinom prehrane i puno većim količinama hrane u odnosu na one koje su jeli naši preci postao plodno tlo za brojne bolesti koje u prošlosti nisu bile raširene u mjeri u kojoj su danas, poput petilosti, dijabetesa, autoimunih bolesti i raka.

Suvrmeni čovjek jede previše, a nezdrave namirnice kojima obiluje naša prehrana su postale mnogo više od samog alata za opskrbljivanje osnovnim nutrijentima potrebnim za održavanje na životu.

Istraživanje je objavljeno u magazinu JAMA Internal Medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
BITKE OKO TERMOSTATA /

Žene brže osjete hladnoću: 'Odgovor leži u povijesti evolucije'