MATEMATIKA ZDRAVE PREHRANE: /

Kako biste se osjećali bolje i bili sretniji - jedite manje

Image
Foto: giphy.com
13.5.2016.
8:29
giphy.com
VOYO logo

Istraživači s Biomedicinskog istraživačkog centra Pennington u Baton Rougeu, u Louisiani, s istraživačima sa Sveučilišta Duke, Tufts i Washington proveli su dvogodišnju studiju uspoređujući učinke kalorijske restrikcije na 218 zdravih osoba normalne tjelesne težine.

Skupinu su činile osobe od 20 do 57 godina, a gotovo 70 njih su bile žene, piše LA Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije trećine sudionika svoj su dnevni kalorijski unos snizili za 25 posto, dok su ostali nastavili jesti na isti način kao i ranije. Istraživači su napravili detaljni uvid u zdravstveno stanje sudionika - broj kilograma, mjere, raspoloženja, razine hormona, kvalitetu sna i seksualnu funkciju.

Image
NAJVEĆE PREVARE: /

Prehrambena industrija želi vas uvjeriti da je ovih 7 proizvoda zdravo - a nije

Image
NAJVEĆE PREVARE: /

Prehrambena industrija želi vas uvjeriti da je ovih 7 proizvoda zdravo - a nije

Na kraju prve godine, sudionici u skupini koja je bila podvrgnuta kalorijskoj restrikciji izgubili su u prosjeku 15,2 posto tjelesne težine, a nakon dvije godine 11,5 posto ukupne tjelesne težine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja studije, prosječni indeks tjelesne mase kod skupine koja je bila u restrikciji bio je 22,6, točno u sredini normalne kategorije.

Oni koji su nastavili jesti normalno održali su istu tjelesnu težinu kao i ranije.

Poboljšanje općeg stanja organizma

Činjenica da su osobe koje su jele manje kalorija smršavile i nije neka vijest, no ono što je posebno zanimljivo je činjenica da je kod njih primjećeno poboljšanje raspoloženja te bolje psihičko zdravlje, u smislu bolje kvalitete sna, poboljšanog libida, smanjene nervoze, depresivnosti, iritabilnosti i anksioznosi, te općenito većeg zadovoljstva sobom i svojim životom.

Rezultati ove studije zapravo idu u prilog činjenici da je moderni čovjek sa svojim načinom prehrane i puno većim količinama hrane u odnosu na one koje su jeli naši preci postao plodno tlo za brojne bolesti koje u prošlosti nisu bile raširene u mjeri u kojoj su danas, poput petilosti, dijabetesa, autoimunih bolesti i raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suvrmeni čovjek jede previše, a nezdrave namirnice kojima obiluje naša prehrana su postale mnogo više od samog alata za opskrbljivanje osnovnim nutrijentima potrebnim za održavanje na životu.

Istraživanje je objavljeno u magazinu JAMA Internal Medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo