Uzimanje hrane s puno trans-masnoća i zasićenih masti povećava rizik od depresije, navodi se u španjolskoj studiji čiji rezultati potvrđuju prijašnje studije koje povezuju nezdravu brzu hranu s bolestima.
arti-201007020680006Znanstvenici su također pokazali da neki proizvodi, kao što je maslinovo ulje koje je bogato zdravim omega-9 masnim kiselinama, mogu smanjiti rizik od duševnih bolesti.
Autori studije sa sveučilišta u Navarri i Las Palmasu, pratili su i analizirali prehranu i stil života više od 12.000 ljudi tijekom šest godina.
Kad ih stavite u hladnjak najzdravije vrste masti - polizasićene biljne masti ostaju prozirne i tečne - poput maslinovog ulja. No zasićene masti poput špeka, masti i maslaca postaju tvrde. Na početku studije nikome od sudionika nije dijagnosticirana depresija, dok se na kraju studije ona razvila kod 657 osoba.
"Sudionici koji su puno konzumirali transmasnoće (masnoće u umjetnom obliku u industrijski proizvedenim kolačima, margarinu i brzoj hrani) imali su 48-postotno povećanje rizika od depresije u usporedbi sa sudionicima koji nisu konzumirali te masnoće", rekao je glavni autor studije Almudena Sanchez-Villegas.
Vezani članci:
arti-201010150696006 arti-201001210382006 arti-201004080304006 arti-201007020680006