Masti koje liječe, i masti koje potiču depresiju

Španjolski stručnjaci su dokazali da često uzimanje trans-masnoća, primjerice margarina ili pržene hrane u restoranima, te zasićenih masti, povećava rizik da osoba oboli od depresije.

28.1.2011.
19:14
VOYO logo

Uzimanje hrane s puno trans-masnoća i zasićenih masti povećava rizik od depresije, navodi se u španjolskoj studiji čiji rezultati potvrđuju prijašnje studije koje povezuju nezdravu brzu hranu s bolestima.

arti-201007020680006Znanstvenici su također pokazali da neki proizvodi, kao što je maslinovo ulje koje je bogato zdravim omega-9 masnim kiselinama, mogu smanjiti rizik od duševnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori studije sa sveučilišta u Navarri i Las Palmasu, pratili su i analizirali prehranu i stil života više od 12.000 ljudi tijekom šest godina.

Kad ih stavite u hladnjak najzdravije vrste masti - polizasićene biljne masti ostaju prozirne i tečne - poput maslinovog ulja. No zasićene masti poput špeka, masti i maslaca postaju tvrde. Na početku studije nikome od sudionika nije dijagnosticirana depresija, dok se na kraju studije ona razvila kod 657 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sudionici koji su puno konzumirali transmasnoće (masnoće u umjetnom obliku u industrijski proizvedenim kolačima, margarinu i brzoj hrani) imali su 48-postotno povećanje rizika od depresije u usporedbi sa sudionicima koji nisu konzumirali te masnoće", rekao je glavni autor studije Almudena Sanchez-Villegas.

Vezani članci:

arti-201010150696006 arti-201001210382006 arti-201004080304006 arti-201007020680006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo