Grickajući orahe i suhe marelice stanovnici doline Hunza doživjeli su duboku starost. No, utjecaj moderne ishrane došao je i do ovih planinskih krajeva. Ulje koštica marelice koje se nekad koristilo za kuhanje sve se manje koristi, a mlađi stanovnici sve su skloniji sjedilačkom načinu života.
Lokalni liječnik Khwajaa Khan, izjavio je: "Ovi ljudi su bili čudesno žilavi. Ako su preživjeli dječje bolesti, imali su ekstremno dug i produktivan život." Osim čistog zraka i planinske klime utjecaj marelica i ulja koje se dobiva iz njezinih koštica često se povezivao s iznimno dugim i kvalitetnim životom spomenutih seljana.
No, zdravstvene prednosti marelice prepoznate su i na zapadu. Dobre su protiv zatvora, raznih kožnih problema, napetih mišića, bolova u uhu i loše probave.
Je li amigdalin (vitamin B17) ljekovit ili otrovan?
Spoj koji se dobiva iz koštica marelica i na tisuće drugih biljaka je amigdalin. Iz njega se jednostavnom ekstrakcijom dobiva i amigdalin. Oko ovog spoja se vodi rasprava i puno je teorija zavjera. Naime, iako je od 1971. zabranjen na području SAD-a, B17 neki nazivaju pravim lijekom protiv raka.
Do zabrane je došlo jer sadrži opasne doze cijanida. Ove tvrdnje neki stručnjaci odbacuju tvrdeći da je farmaceutskoj industriji stalo da isključi s tržišta sve prave, prirodne, učinkovite i jeftine lijekove.
Zdravstvene koristi marelica
Marelice su niskokalorične, ali su bogate vitaminima A, B2, B3 i C, kao i s korisnim prirodnim šećerima. Sadrže deset puta više magnezija od ostalog voća.
Poznati bliskoistočni liječnik Avicenna pisao je o čudesnoj ljekovitosti ovog voća. Sok marelice je izvrstan izvor kalcija i željeza, koji je ujedno i razlog zašto se preporučuje za trudnice i malu djecu. Sto posto prirodan sok (150 ml) marelice zadovoljava naše dnevne potrebe karotena. Plodovi marelice su vrlo korisni za one koji pate od anemije. Samo 100 grama svježeg voća marelice ima isti učinak kao 250 grama svježe jetre.
Suhe marelice (100-150 grama na dan) preporučuju se djeci i starijim osobama kao prirodni lijek.
Suhe marelice su bogate kalijem karbonatom, koji je potreban ljudima koji pate od raznih srčanih problema, posebno aritmije i HF. Ovi elementi mogu vrlo učinkovito pomoći u normalizaciji krvnog tlaka.
Također pozitivno utječu na zdravlje očiju jer sadrže dobre količine vitamina A pa mogu pomoći u poboljšanju vida. Osim toga, sok od marelica može smanjiti kiselost u želucu i ublažiti simptome poput nadutosti.
Čaj od marelice ublažava bolove povezane s problemima probavnog sustava. Marelica je savršen diuretik, a za maksimalan učinak preporučuje se popiti 70 do 80 grama soka marelice šest do sedam puta dnevno.
POGLEDAJTE VIDEO: Pitate se kako razlikovati vrgoračke jagode od uvoznih? Proizvođači podijelili jednostavan trik: 'Bolje na svijetu nema'