REVOLUCIONARNO OTKRIĆE

MAMOGRAFIJA ĆE USKORO BITI STVAR PROŠLOSTI: Stiže nova, potpuno bezbolna metoda otkrivanja raka dojke

Nova metoda otkrivanja raka dojke trebala bi biti potpuno sigurna i bezbolna – metodom ultrazvuka ispitivat će se tkivo dojki u toploj kupki.

Već gotovo 30 godina, mamografija je jedina pretraga kojom se otkriva rak dojke. Čini se kako će ovaj neugodan pregled uskoro postati prošlost jer znanstvenici testiraju novu opciju, koja bi trebala biti pouzdanija i manje neugodna. Uzevši u obzir to da tradicionalna mamografija podrazumijeva rendgensko zračenje, kojemu se ne bi smjelo izlagati češće od jednom u tri godine, najnovije otkriće dolazi kao spasonosno rješenje za žene diljem svijeta.

Nova metoda otkrivanja raka dojke trebala bi biti potpuno sigurna i bezbolna – metodom ultrazvuka ispitivat će se tkivo dojki u toploj kupki. Smatra se kako će se rak dojke moći detektirati u najranijoj fazi, čak i kod žena s gušćim tkivom dojki, što je otežavajuća okolnost za mamograf.

RAK DOJKE: Simptomi koji vas trebaju zabrinuti i kako točno napraviti samopregled grudi

Zamišljeno je da će pacijentice ležati na stolu s otvorima za grudi, ispod kojih će biti topla kupka. Poznato je da ultrazvučni valovi brže putuju kroz vodu. Rezultati pretrage prikazivat će se bojama, od kojih će neke predstavljati zdravo, a druge zahvaćeno tkivo dojki, piše Daily Mail.

Najbolja je vijest to da će se pretraga moći provoditi koliko je god često potrebno, s obzirom na to da je ultrazvuk potpuno siguran za tijelo. Ovo bi otkriće znanstvenika iz Londona moglo biti revolucionarno u borbi protiv raka dojke, mišljenja je Mark Hodnett, jedan od članova tima koji testiraju novu metodu na 20 – 30 žena, a prvi rezultati bit će vidljivi za otprilike pet mjeseci, najavljuju.

Povratak na Net.hr