Idealno je vrijeme za razmnožavanje krpelja, potencijalno opasnih i za ljude i za životinje, kojih je u Hrvatskoj evidentirano dvadesetak vrsta, pa je tijekom boravka u prirodi potrebno biti na oprezu i po povratku kući provjeriti tijelo, posebice dijelove poput pazuha, ušiju i prepona. Ljubimce prije proljetne sezone treba zaštititi sredstvima protiv buha i krpelja. "Da se više ide s konkretnijim preparatima, ne biljnima jer su krpelji dosta otporni. I dobro bi bilo nakon šetnje pregledati i pročetkati psa“, rekao je za Dnevnik.hr veterinar Sanjin Polić.
U slučaju da vas krpelj ugrize važno je pravilno ga odstraniti. Liječnica Emanuela Ilijić Lacmanović upozorava da nije potrebno preko njega stavljati nikakvo ulje ili masti već je dovoljno s pincetom ga obujmiti i polaganim izvlačenjem izvući ga van.
U Istri kreće dvogodišnje istraživanje ovih nametnika da bi se saznalo kakve bolesti potencijalno mogu prenijeti Nediljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije rekao je za Dnevnik.hr da su krpelji vrsta člankonožaca koja je druga po redu po potencijalu prijenosa različitih bolesti, odmah nakon komaraca.
Kako se riješiti krpelja na psu prirodnim putem: Riješite se buha, krpelja i komaraca bez kemikalija
Dvije vrste od interesa
Prošle je godine u Hrvatskoj zabilježen 441 slučaj Lajmske bolesti te 15 slučaja meningoencefalitisa za koji postoji cjepivo koje se primjenjuje i nadocjepljuje svakih nekoliko godina. Epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Morana Tomljenović, pojasnila je koje su vrste opasne.
"U Hrvatskoj imamo dvije vrste krpelja koje su nam od interesa, zvani pseći i šumski krpelj. Šumski krpelj je značajniji jer prenosi bolesti. Ovi krpelji koji mogu uzrokovati bolesti uglavnom obitavaju u kontinentalnom dijelu Hrvatske, na sjeverozapadu zemlje", kazala je dr. Tomljenović.
Upozorila je da se krpeljem možemo zaraziti i bez da nas on ugrize, putem hrane, posebice onom koja nije dovoljno termička obrađena. Tomljenović kaže da je prvenstveno riječ o mlijeku i mliječnim proizvodima koje treba dobro prokuhati, 15 sekundi na 70 stupnjeva, ili 15 minuta u slučaju nižih temperatura