Iako mislimo da se hranimo zdravo, određena hrana kod neke skupine ljudi može izazvati visok kolesterol ili visok krvni tlak. Zato je važno odabrati prehranu koja neće negativno utjecati na naše zdravlje, a nutricionist Tim Spector je na Instagramu podijelio jednostavnu promjenu u prehrani koju bismo svi mogli napraviti, a koja bi mogla imati pozitivan utjecaj na naše zdravlje.
Kako kaže, 95% ljudi ne unosi dovoljan broj vlakana. To je vrlo bitno jer dnevni unos male količine dodatnih vlakana može smanjiti rizik od rane smrti.
"To bi moglo smanjiti i šanse za dijabetes, moždani udar, bolesti srca i više vrsta raka" rekao je nutricionist u objavi na Instagramu i objasnio kako povećati unos vlakana.
Dodajte voće u doručak
National Health Service preporučuje unos 30 grama vlakana dnevno, a jedna od dobrih metoda za unos vlakana je dodavanje voća u doručak.
"U svim vrstama bobičastog voća, posebno u malinama, ima puno vlakana. Skromna kruška ima šest grama vlakana, mnogo više nego što to ima banana. Samo pola avokada ima šest grama. Čak i mala kriška raženog kruha ima četiri grama vlakana. Dakle, spojite sve ovo zajedno i dobit ćete oko 40 grama vlakana. Ovo su neki vrlo jednostavni savjeti i jeftini načini za povećanje vlakana u prehrani i poboljšanje vašeg zdravlja i zdravlja crijeva", rekao je Tim u objavi gdje je i tjesteninu od cjelovitog zrna naveo kao bogat izvor vlakana.
"Smatra se da je nedostatak vlakana u modernoj prehrani glavni razlog iscrpljivanja crijevnog mikrobioma i porasta bolesti. Studije su došle do zaključka da se unosom više vlakana smanjuje rizik od dijabetesa, moždanog udara, bolesti srca i više vrsta raka", pisalo je u opisu objave nutricionista.
Kako biste unijeli više vlakana u svoju prehranu, NHS preporučuje:
- Odaberite žitarice za doručak s više vlakana. Obične kekse od integralnog zrna, nasjeckane cjelovite žitarice ili kašu poput zobi.
- Birajte kruh od cjelovitog brašna ili žitni kruh.
- Integralne žitarice poput tjestenine od integralnog zrna, bulgur pšenice ili smeđe riže.
- Krumpir s ljuskom je bolji izbor od onog bez ljuske.
- U prehranu dodajte mahunarke poput graha, leće ili dodajte slanutak varivima, curryju i salatama.
- Uključite dosta povrća uz obroke.
- Za desert uzmite svježe ili sušeno voće ili voće konzervirano u prirodnom soku.
- Za međuobroke odaberite svježe voće, štapiće od povrća, ražene krekere, zobene kolače i neslane orašaste plodove ili sjemenke.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Društvene mreže, vršnjačko nasile, mentalno zdravlje, školski neuspjeh: Koji su glavni problemi mladeži?