Grčka pizza
Ova pizza ponudit će vam potpuno nove mediteranske okuse - artičoke, humus, masline, rajčice i svježe začinsko bilje. Također je vrlo zanimljiv i način pripreme.
Sastojci:
- tijesto za pizzu
- 1 žlica maslinovog ulja
Za umak:
- 420 grama umaka od rajčice
- 3 režnja češnjaka, potpuno usitnjena
- 2 žličice sušenog origana
- 1 žličica šećera
- sol i papar
Za nadjev:
- humus
- 1 šalica maslina
- 1/2 šalice mariniranih srca artičoke
- 1/4 šalice svježeg bosiljka
- 2 mlada luka
(Foto: Pexels)
Priprema:
1.Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Namažite lim za pečenje i prebacite tijesto u njega. Rubove premažite maslinovim uljem i prema želji pospite kukuruznim brašnom. Stavite u pećnicu i pecite oko 20 minuta dok ne porumeni.
2. Napravite umak dok se tijesto peče. U malu posudu stavite rajčicu, češnjak, origano i šećer i zagrijte na srednje jakoj vatri. Povremeno miješajte i kuhajte oko 20 minuta. Dodajte sol i papar.
3. Kada je tijesto pečeno, premažite ga ravnomjernom humusom. Zatim stavite umak preko humusa i na rasporedite masline, srca atičoka i mladi luk. Poslužite toplo.
Dobar tek!
Klasična Margherita Pizza
Sastojci:
- tijesto za pizzu
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka, sitno sjeckani
- 1/4 šalice umaka od rajčice
- mozzarella sir, narezan na komade
- 2 rajčice
- šaka svježeg bosiljka
- svježe mljevenog papra
(Foto: Thinkstock)
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Tijesto oblikujte i stavite u lim za pečenje.
2. Pomiješajte maslinovo ulje i sjeckani češnjak u maloj posudi. Premažite tijesto s maslinovim ulje. Napravite malena udubljena u površini tijesta kako biste spriječili stvaranje mjehurića. Zatim stavite umak od rajčice i mozzarelu, a onda narezane rajčice.
3. Pecite 14-16 minuta dok lagano ne porumeni i rubovi dobiju smećkastu boju.
4. Izvadite iz pećnice, a zatim dodajte svježi bosiljak i papar. Pizzu poslužite toplu.
Dobar tek!
Pizza s povrćem
Sastojci:
- tijesto za pizzu
- maslinovo ulje
Umak:
- 1 limenka umaka od rajčice
- 1 žlica mljevenog svježeg peršina
- 1 žličica šećera
- 1 žličica talijanskih začina
- 1 žličica osušenog bosiljka
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1/4 žličice papra
Nadjev:
- 1 žličica maslinovog ulja
- 1 šalica sjeckanih tikvica
- 1 šalica narezanih svježih gljiva
- 1/2 šalice nasjeckanog zelene ili crvene paprike
- 1/4 šalice nasjeckanog luka
- 1 šalica mozzarelle
(Foto: Pixabay)
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Probodite tijesto s vilicom na nekoliko mjesta. Stavite u lim za pečenje i pecite oko 8-10 minuta.
2. U međuvremenu, pržite povrće na srednje visokoj temperaturi dok ne postane hrskavo.
3. Zatim na tijesto stavite umak od rajčica, povrće i sir. Opet stavite u pećnicu dok se sir ne rastopi.
Dobar tek!