nema neželjenih nuspojava / Na bolovanje na Velebit: Liječnici počeli propisivati u terapijske svrhe boravak u prirodi

Image
Foto: Thinkstock

Ova terapija dokazano snižava krvni tlak, ublažava depresiju, jača imunitet, jača srce, pomaže kod mentalnih bolesti, dijabetesa, stresa i pretilosti

18.10.2018.
12:03
Thinkstock
VOYO logo

S početkom listopada u škotskim se ordinacijama našla nova teraija za šioroku lepezu bolesti. Tamošnje vlasti dale su dozvolu liječnicima da kao službenu terapiju za psihičke i neke tječesne probleme propisuju boravak u prirodi. Znači da  kada u Škotskoj osoba ode na bolovanje, neće sjediti u kući nego mora u šumu, una planine, na more ili pak promatrati ptice i šetati pse. 

Ova terapija dokazano snižava krvni tlak, ublažava depresiju, podiže razinu zadovoljstva, jača imunitet, jača srce, pomaže kod mentalnih bolesti, dijabetesa, stresa i pretilosti. Kako bi potaknuli ljude da se više kreću i vode zdraviji život, škotske vlasti su izdale kalendar u kojem na šaljivi način preporučuju aktivnost na otvorenom za svaki mjesec. Znači i zimi i ljeti bez obzira na vremenske uvjete treba se biti na zraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Thinkstock)

Primjerice u prosincu nahranite ptičice u svom vrtu, u ožujku posudite nečijeg ili ničijeg psa (ima ih puno u azilima) i odvedite ga u šetnju. U veljači mjerite brzinu vjetra, u travnju napravite hotel za kukce, u svibnju zagnjurite lice u travu - i sve to u Škotskoj na liječnički recept.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstveno je dokazano da priroda dobro djeluje na mentalno i tjelesno zdravlje. Ako provedete dnevno 90 minuta na zraku, primjerice u nekom šumovitom području, to će utjecati na područje mozga koje je povezano s depresijom, na način da umanji simptome tog psihičkog poremećaja ili da ga prevenira. 

Japanci prakticiraju tzv. šumsku kupku (shirin-yoku). Taj tretman već desetljeććima potiče japanska vlada. "Čovjek je evolucijski 99,9 posto vremena proveo u prirodnom okruženju. Naše fiziološke funkcije su prilagođene toj situaciji.  Budući da se čovječanstvo razvilo u prirodi , naša se tijela u njoj najblje osjećaju", objašnjava dr. Yoshifumi Miyazak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo