LIJEČNICA ZA NET.HR / SOS kad izgorite na suncu: Pomažu li krastavci, jogurt, soda bikarbona i aloe vera?

Image
Foto: Shutterstock

Ako imate opekline od sunca, potrebno je oralno uzeti odgovarajući lijek te ih tretirati lokalno kremama, oblozima i sprejevima

Anteja Vidić

Anteja Vidić

Kolumnistica i novinarka rubrike Magazin, specijalizirana za lifestyle teme i žensko-muške odnose

28.6.2024.
8:41
Shutterstock
VOYO logo

Snažno sunčevo zračenje povlači za sobom i pojavu opeklina koje se manifestiraju kao crvenilo na koži, a ponekad se pojave i plikovi. To može biti vrlo neugodno i bolno pa je potrebna adekvatna zaštita kože.

Prof. dr. sc. dr. Neira Puizina Ivić, pročelnica Klinike za dermatologiju splitskog KBC-a, dermatovenerologinja objasnila nam je kako dolazi do opeklina od sunca, kako ih spriječiti te kako si olakšati tegobe kad se one pojave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opekline od sunca

"Opekline od sunca nastaju kada se nezaštićeni izložimo sunčevom svjetlu tijekom ljetnih mjeseci, točnije počevši od ožujka pa do kraja kolovoza. One nastaju zbog svjetla određenih valnih duljina koje ulazi u kožu i pri tom oštećuje naš nasljedni materijal u koži i potiče upalnu reakciju koja se očituje u vidu crvenila, osjećaja pečenja i zategnutosti, a u težim oblicima i pojavom mjehura i slike pravih opeklina. To je obrambena reakcija kože koja ima zadatak da odstrani iz kože oštećenje koje je svjetlo napravilo", rekla je.

Image
LIJEČNICA ZA NET.HR /

Koliko je dovoljno da izgorimo na suncu i zašto su kreme za ubrzano tamnjenje štetne?

Image
LIJEČNICA ZA NET.HR /

Koliko je dovoljno da izgorimo na suncu i zašto su kreme za ubrzano tamnjenje štetne?

"Sunčeve zrake imaju različite valne dužine, pa time i različitu energiju. One što prave crvenilo na koži je jedan dio tog spektra tzv. ultraljubičasti, ili ultravioletni - UV, i to određene valne dužine koje pripadaju spektru UVB. Naime, postoje tri spektra UV i to UVA, UVB i UVC. Do zemljine površine dopiru samo UVA i UVB, dok se UVC zaustavlja u ozonskom sloju i nije dobro da dolazi do zemljine površine, jer ono može biti pogibeljno za život na zemlji", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga se s pravom upozorava na oporavak ozonskog sloja ili zaustavljanje oštećenja. Crvenilo koje proizvedu UVB zrake je prolazno i traje oko 72 sata, nakon čega se pojavljuje tamnija boja kože koja ima zadatak da reflektira UV zrake i tako zaštiti naše stanice kože od daljnjeg oštećenja. Istu ulogu ima i nanošenje krema za zaštitu od sunčevih zraka ili nošenje adekvatne odjeće", pojasnila je ugledna splitska dermatovenerologinja.

Dr. Puizina Ivić istaknula je da se opekline mogu spriječiti pravovremenom prevencijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona se sastoji od postupnog izlaganja sunčevim zrakama uz izbjegavanje izlaganja u razdoblju od 11 do 16 sati kada su zrake okomitije i štetnije te nanošenje zaštitnih krema za zaštitu od UV zraka pola sata prije izlaganja sunčevim zrakama, čiji sloj treba obnavljati svaka dva sata ili nakon izlaska iz mora", otkrila je.

Image
Foto: Privatna arhiva

Prof. dr. sc. dr. Neira Puizina Ivić, pročelnica Klinike za dermatologiju splitskog KBC-a, dermatovenerologinja

Što staviti na opekline od sunca?

No, ako ipak zadobijete opekline od sunca potrebno je oralno uzeti odgovarajući lijek te ih tretirati lokalno kremama, oblozima i sprejevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada se opekline dogode, onda treba uzeti lijek na usta protiv upale i protiv alergije, jer kemijska reakcija u koži sadržava veliki broj tvari koje sudjeluju u upalnom i alergijskom procesu, pa stoga i imamo osjećaj peckanja, zategnutosti i boli. Na kožu se preporučuju oblozi, sprejevi termalne vode kao i kortikosteroidne kreme koje smiruju upalni proces", kazala je dr. Puizina Ivić.

"Naglašavam, svi pripravci koji sadrže dosta vode kao primjerice sprejevi, gelovi i kreme su dobro došli u ovim situacijama. Masti se ne preporučuju, jer sadrže manji udio vode, pa osoba i sama osjeti da joj ne prijaju", upozorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako liječiti opekline od sunca?

Mnogi ljudi na opekline od sunca stavljaju krastavce, kaladont, jogurt, nevenovu mast, aloe vera gel, sodu bikarbonu i kantarionovo ulje. Dr. Puizina Ivić otkrila je koji od tih preparata doista pomažu.

Image
Foto: Shutterstock

"Činjenica je da su pobrojani brojni pripravci koji sadrže veliki udio vode. Hlapljenje vode se upalno promijenjene i time tople kože, izaziva hlađenje i ugodu osobi, pa ona instinktivno poseže za nekim od preparata ili namirnica s većim udjelom vode kao što su krastavci, jogurt i aloe vera gel", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Soda bikarbona po svom sastavu i svojstvu djeluje lužnato te na taj način smiruje upalu koja stvara kiselost u tkivu, pa osobe osjećaju olakšanje i manju bolnost budući da se smanji kiselost. Nevenova mast ili kantarionovo ulje ne sadrže vodu pa time nisu baš prvi izbor. Kantarionovo ulje je često korišteno u narodnoj medicini, jer dovodi do smirivanja upalnih promjena, budući da u sastavu ima tvar koja je nalik kortikosteroidu", pojasnila je.

Koliko dugo traju opekline od sunca?

Dr. Puizina Ivić istaknula je da opekline izazvane sunčevim zrakama traju oko 72 sata, odnosno tri dana "i postupno se gube te kao rezultat imamo pojavu tamnjenja kože koje je obrambeni mehanizam kože od daljnjeg djelovanja UV svjetla".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponekad dolazi do pojave ozbiljnih opeklina od sunca koje su pod snažnom upalnom reakcijom koje ne možemo sami tretirat.

"Liječniku se treba javiti u slučaju pojave mjehura i lošeg osjećanja te izrazitog crvenila što je znak jake upalne reakcije. Tada se mogu propisati infuzije te lijekovi koji se daju s infuzijama s ciljem zaustavljanja upalnog procesa i olakšanja tegoba poput svrbeža, boli, pečenja i pojave mjehura. Time se, također, postiže nadoknada tekućine koja se kroz tako upalno izmijenjenu kožu izgubi", istaknula je dr. Puizina Ivić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Najezda zrikavaca kod Čiova: Stručnjak objasnio što se događa

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo