Pokreti koji posebno opterećuju kralježnicu

Imam problema s kralježnicom, posebno kad izvodim specifične pokrete kao što je rad s metlom ili košenje trave, dakle kad se trup okreće lijevo pa desno.

26.10.2012.
10:51
VOYO logo

Zbog našeg uspravnog stava, dio kralježnice koji je izložen najvećem opterećenju je prijelaz iz lumbalnog u sakralni dio. Tu se najčešće događaju degenerativne promjene.

Jednako tako uganuće ligamenata i istezanje paravertebralne muskulature te ozljeda malih zglobova lumbosakralnog dijela kralježnice najčešći su uzrok bolova u donjem dijelu leđa. Javljaju se kod ponavljajućih, upornih pokreta rotacija, trzaja u slabinskom dijelu npr. dok metemo, usisavamo, igramo tenis, golf i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušajte što je više moguće izbjegavati takve pokrete. Uz to redovito vježbajte, jačajte trbušnu i leđnu muskulaturu te plivajte. Ukoliko vaše tegobe traju dulje vrijeme i ozbiljno remete vaš svakodnevni život javite se liječniku specijalisti koji će odrediti adekvatne dijagnostičke procedure i liječenje.

Statistika kaže da 80% pučanstva bar jednom u životu doživi sindrom bolnih leđa, tj. osjeti bolove u leđima. Naravno da način života, teži fizički posao, teški uvjeti na poslu, uporni ponavljajući pokreti ili aktivno bavljenje nekim sportovima pogoduju malim, sitnim ili većim ozljedama lumbalnog dijela kralježnice te pojavi učestale ponavljajuće bolnosti u križima koja može postati kronična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kralježnica čini osovinu našeg tijela i ima nekoliko važnih funkcija: potpora tijela, tj. ima najvažniju ulogu u održavanju uspravnog stava tijela mobilnost trupa zaštita leđne moždine i pripadajućih živaca koji su smješteni u kralježničnom kanalu

POLIKLINIKA ZA FIZIKALNU MEDICINU I REHABILITACIJU I FIZIKALNU TERAPIJU SREMAC BOHAČEK EDE MURTIĆA 2 ZAGREB TEL: 66 99 273 MOBITEL: 098 34 24 39

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo