Play ponuda

KOZMETIČKI PROIZVODI KOJI UTJEČU NA HORMONE: / Koristite ih svaki dan, a nemate pojma da vas uništavaju iznutra

Image
Foto: Thinkstock

Stručnjaci savjetuju da ih potpuno izbacite iz uporabe i zamijenite boljim alternativama

18.4.2018.
10:05
Thinkstock
Play ponuda

Možda mislite kako na vaše hormone prije svega utječu procesi unutar tijela, ali nemate pojma koliko ste u zabludi. Vanjski se čimbenici itekako poigravaju onime što se događa unutra. Posve je logično zaključiti da proizvodi za svakodnevnu njegu kože također imaju svoj doprinos, stoga nije loše pripaziti što stavljate na sebe. Sljedeći su posebno štetni i najbolje ih je izbjegavati, savjetuju stručnjaci.

Mirisni proizvodi

shimmer fallback
shimmer fallback

Supstancije s kojima smo u kontaktu na dnevnoj osnovi, bili to proizvodi za kožu, kosu ili čišćenje kućanstva, potencijalno remete hormonsku ravnotežu. Oni uvode toksine u tijelo, a to nikako ne može biti dobro. "Umjetni su mirisi glavni uzročnici kožnih i respiratornih alergija", kaže specijalistica za kožu Rachel Pontillo za Daily Mail. Dodaje kako svaki put kad vidite oznaku "parfem" ili bilo koju izvedenicu iz toga, čak i ako ima prefiks "prirodno", većina je sastojaka umjetna.

Pjenasti proizvodi za umivanje

shimmer fallback
shimmer fallback

SVAKODNEVNE STVARI KOJE VAM SE IGRAJU S HORMONIMA: Od vode i plastike do kozmetike – evo kako se zaštititi

Image
SVAKODNEVNE STVARI KOJE VAM SE IGRAJU S HORMONIMA: /

Od vode i plastike do kozmetike - evo kako se zaštititi

Zabrinjavajuće je koliko žena čisti lice takvim proizvodima svako jutro i svaku večer. "Sastojci koji stvaraju pjenu površinski su aktivne tvari koje fizički razdvajaju prljavštinu, odnosno krhotine iz ulja na koži. One, dakle, doslovno ispiru svaku prljavštinu s vaše kože", kaže Rachel. Možda vam to zvuči dobro, ali specijalistica objašnjava kako prljavština podrazumijeva i prirodna ulja koja se nalaze u koži, zbog čega ih ona kao rezultat proizvodi još više. "Ja volim losione za čišćenje i uljne proizvode. Micelarne su vodice također dobar izbor", savjetuje.

Kokosovo ulje

shimmer fallback
shimmer fallback

Stručnjaci svim silama žele razbiti mit o tome da je kokosovo ulje dobro za sve tipove kože. "Nekima ono zaista čini dobro i koriste ga za čišćenje te hidrataciju kože, ali drugi ga ne bi smjeli rabiti zbog određenih molekula i zato što sadrži mnogo zasićenih masnoća, koje se upijaju u kožu i začepljuju pore", objašnjava Rachel. Najbolje je da isprobate različite vrste ulja i sami vidite što vašoj koži najbolje odgovara.

Play ponuda
Play ponuda