Voće koje biste trebali izbjegavati

Konzervirano vrće može povećati rizik od prijevremene smrti.

8.4.2014.
8:40
VOYO logo

Znanstvenici su došli do zaključaka iz prehrambenih navika 65 tisuća odraslih osoba u Velikoj Britaniji koje su pratili tijekom sedam godina istraživanja. Ispitanici su izvještavali o svojim prehrambenim navikama putem anketa. Teško je odrediti da li rizik od smrti povećava voće u konzervama ili ono smrznuto, ili jednostavno nedostatak svježih alternativa. Štoviše, smrznuto i konzervirano povrće bilo je stavljeno u istu kategoriju, pa je teško prstom uperiti u određenu vrstu namirnica.

Poznato je da je konzervirano voće pliva u visoko fruktoznom sirupu, a prethodne studije povezuju previše fruktoze s visokim krvnim tlakom, kolesterolom, pretilošću, otpornosti na inzulin, pa ova poveznica i nije toliko šokantna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrznuto voće, s druge strane, po hranjivim tvarima trebalo bi biti u rangu je sa svježim voćem. 'Dokle god nema dodanih šećera, smrznuto voće trebalo bi biti zdravo ili barem bezopasno', tvrdi dr.sc. Simon Capewell, profesor kliničke epidemiologije sa Sveučilišta Liverpool.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo