Osim sprječavanja trudnoće / Kontracepcijske pilule: sedam prednosti za žensko zdravlje

Image
Foto: Thinkstock

Oralna kontracepcija nije samo vrsta kontrole rađanja - može imati i pozitivne učinke na žensko zdravlje, ako se koristi pravilno

30.7.2018.
11:27
Thinkstock
VOYO logo

Postoji dobar razlog zašto je kontracepcijska pilula najpopularnija metoda kontrole rađanja: kada se pravilno uzimaju, učinkovita je 99% u sprječavanju trudnoće. Ali planiranje obitelji nije jedina korist pilula. Ovo je sedam prednosti kontracepcijske pilule:

1. Vaša se koža može "očistiti"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 14% žena uzima oralne kontraceptive dijelom kako bi se riješile akni. Liječnici često propisuju kombinirane kontracepcijske pilule (koje su najčešći tip i sadrže estrogen i progesteron) jer mogu smanjiti razinu androgena u tijelu, hormona koji pomaže u stvaranju ulja u koži.

Image
Hormonska 'terapija' /

Kontracepcijske pilule: pet stanja kod kojih mogu pomoći, a nije sprječavanje trudnoće

Image
Hormonska 'terapija' /

Kontracepcijske pilule: pet stanja kod kojih mogu pomoći, a nije sprječavanje trudnoće

2. Vaša menstruacija može biti manje bolna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo bi mogao biti razlog zašto se puno žena koje koriste kontracepcijsku pilulu djelomično oslanjaju na nju kako bi olakšale menstrualne grčeve ili bol. Tablete za kontrolu rađanja smanjuju količinu prostaglandina koje tijelo proizvodi, što zauzvrat sprječava zadebljanje maternice i rezultira "lakšim" menstruacijama.

3. Menstruacije mogu postati redovitije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaša tjelesna težina, lijekovi, stres i drugi zdravstveni razlozi mogu poremetiti menstrualni ciklus. Prosječni ciklus je 28 dana, ali se bilo gdje između 24 i 31 dan smatra normalnim. Uzimanje pilule može vam pomoći da vaša menstruacija bude predvidljivija.

4. Možete smanjiti rizik od raka endometrija i jajnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je pokazalo da žene koje koriste pilulu imaju manju vjerojatnost da će razviti ovu smrtonosnu bolest - i što ih duže uzimaju, to više padaju rizici. Pregled istraživanja objavljenog u Obstetrics and Gynecology objavio je rezultate istraživanja  55 studija i utvrdio da za žene s prosječnim rizikom upotreba oralnih kontraceptiva smanjuje životni rizik od raka jajnika za 40 do 50%. Isto tako, studije su pokazale da je uzimanje tableta za kontracepciju povezano s nižim izgledima razvoja raka endometrija (najčešći tip raka maternice). Zaštitni učinak povećava dulje uzimanje pilule, pa čak i do 30 godina nakon što prestanete upotrebljavati tabletu.

8 stvari koje žene moraju znati o raku endometrija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Može olakšati simptome endometrioze

Endometrioza je bolest koja se pojavljuje kada tkivo koje normalno usmjerava maternicu počinje raste izvan maternice - na primjer, na jajnicima, jajovodima ili mokraćnom mjehuru. Neke žene ne doživljavaju nikakve simptome, dok druge mogu imati teške menstruacije, bolove u trbuhu i donjem dijelu leđa, te probleme s. Hormoni u oralnim trudnoćom. Oralni kontracepti mogu usporiti rast tih tkiva, što može olakšati bol i simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Može pomoći ženama sa sindrom policističnih jajnika 

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) najčešći je hormonalni poremećaj među ženama, pri čemu ga razvije oko 10% svih žena. Osim neredovitih ciklusa, PCOS simptomi uključuju višak dlake na licu, prsima, leđima i udovima, kao i akne, ćelavost i dobitak na težini. Nema lijeka, ali uzimanje kontracepcijske pilule može vam pomoći u reguliranju menstrualnih ciklusa, smanjenju rasta dlaka i uklanjanju akni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Možda ćete dolaziti do manje migrena

Oko 50% žena kaže da imaju migrene tijekom svog mesntruacije. To je vjerojatno zato što žene doživljavaju pad razine estrogena tijekom menstrualnog ciklusa. Uzimanje oralnih kontraceptiva može pružiti stalnu dozu estrogena, što pomaže u održavanju migrene što dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oprez: ovo se ne odnosi na žene koje imaju vrstu migrene koja jepoput bljeskova svjetla ili slijepih mrlja u vidu. Stručnjaci kažu da bi taj rizik mogao biti još veći kada koriste oralne kontraceptive koji sadrže estrogen i progesteron.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo