ZA NJIH NEMA DILEME / Konačna presuda stručnjaka kada se treba tuširati: Bolje je za kožu i kosu, a čak je i disanje lakše

Image
Foto: Shutterstock

Iako možda mislite da je jutarnji tuš najbolji način da se osvježite prije nego što se suočite s danom, hladan tuš navečer zapravo može spriječiti tjelesni miris, smanjujući noćno znojenje

14.9.2023.
7:08
Shutterstock
Play logo

Kako popuštaju ljetne vrućine u kojima se i tuširanje svakih pet minuta činilo prerijetko, vraća se vječna dilema - je li se bolje tuširati ujutro ili navečer.

Neki mogu tvrditi da je jutarnje tuširanje savršen način da se osvježite za predstojeći dan, dok drugi osjećaju da se moraju istuširati prije spavanja kako bi izbjegli unošenje dnevne prljavštine i nečistoća u posteljinu. Naravno, mnogo toga ovisi o dnevnom ritmu i tipu posla koji čovjek radi, ali kod većine je to stvar navike i  svi smo uporni u tome da je naš način ispravan. Sada su stručnjaci dali svoje mišljenje o tome koje je zapravo najbolje vrijeme za tuširanje i jedno definitivno prevladava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prednosti za tijelo i duh

Dermatolozi preporučuju da provedete oko 5 do 10 minuta dnevno pod tušem. Kažu da, iako vrijeme koje provodite pod tušem ovisi o osobnim preferencijama, postoje brojne prednosti tuširanja navečer umjesto ujutro, i za zdravlje i za ljepotu, prenosi Unilad.

Image
SAVRŠEN RECEPT /

Želite sačuvati preplanulost nakon ljetovanja? Pripazite na ove cake tijekom tuširanja i depiliranja - a važno je i što jedete

Image
SAVRŠEN RECEPT /

Želite sačuvati preplanulost nakon ljetovanja? Pripazite na ove cake tijekom tuširanja i depiliranja - a važno je i što jedete

Prvo, večernji tuš može vam pomoći da bolje spavate. Zapravo, znanstvenici su otkrili da tuširanje prije odlaska na spavanje može skratiti vrijeme potrebno za usnuti za 10 minuta. Stručnjaci preporučuju tuširanje toplom vodom otprilike 90 minuta prije spavanja. Topla voda će blago smanjiti temperaturu vaše tjelesne jezgre i poslati signal vašem tijelu da je vrijeme za spavanje. I ako vas mišići budu boljeli nakon dugog radnog dana, topao tuš može pomoći ublažiti bol. Topla voda pomaže umiriti napetost mišića, sprečavajući grčeve u nogama i potičući bolji noćni san.

Čak ćete i bolje mirisati

Također je bolje i za vašu kožu i kosu. Ako perete kosu navečer, imat ćete više vremena da se prirodno osuši na zraku, što pomaže zadržati vlagu, čineći je sjajnom i zdravom dulje vrijeme. Tijekom dana, vaše tijelo i kosa skupljaju bakterije i iritante koji mogu uzrokovati niz problema s kožom poput akni. Ako odete spavati bez tuširanja, sve ove nečistoće prenose se na vaš jastuk, a zatim na vašu kožu. Budući da se naša koža obnavlja dok spavamo, odlazak na spavanje sa svježe opranom kožom znači da će nove stanice kože biti zdrave umjesto začepljene. Osim toga, ako patite od sezonskih alergija poput peludne groznice, noćno tuširanje zaustavlja veći broj alergena da završe na vašoj posteljini, potencijalno olakšavajući simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak vam može pomoći da bolje mirišete. Iako možda mislite da je jutarnji tuš najbolji način da se osvježite prije nego što se suočite s danom, hladan tuš navečer zapravo može spriječiti tjelesni miris, smanjujući noćno znojenje koje vas ostavlja da se osjećate odvratno kad se probudite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video: Krk počinje s naplatom tuširanja na gradskim plažama: 30 sekundi koštat će 20 centi

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo