računica / Koliko kilograma možemo izgubiti u tjedan dana?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Prije svega treba razlikovati dvije stvari - koliko kilograma možemo izgubiti u tjedan dana i koliko bismo trebali

20.2.2020.
13:51
www.profimedia.hr
VOYO logo

"Ukoliko želite izgubiti kilograme i izbjeći JO-JO efekt trebalo bi na tjedna gubiti od pola kilograma do kilogram. Ovom ćete dinamikom dugoročno održati novostečenu kilažu. Ukoliko na tjedan gubite kilogram i pol do dva, a moguće je, velika je vjerojatnost da ćete ih ubrzo vratiti natrag", objašnjava za Women's Health liječnica Lauren Slayton. 

No, svatko do nas je drugačiji i na gubitak kilogram utječu brojni čimbenici pa nije zahvalno generalizirati. Ovo su glavni među njima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Voda

Ako brzo gubite kilograme, vjerojatno ne gubite masnoće, nego vodu. Sporije mršavljenje je bolje. Ono je znak da tijelo sagorijeva masnoće, a ne da gubi vodu.

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Kalorijski deficit

Kako biste točno znali koliko kalorija je potrebno vašem organizmu, odnosno ukoliko želite smršavjeti, za koliko trebate srezati dnevni unos, najbolje bi bilo napraviti biodinamičku analizu, koja određuje koliko kalorija gubimo u mirovanju i kolika nam je mišićna masa. 

Okvirno, trebalo bi dnevno pojesti 500 kalorija manje, no što ih tijelo sagori kako bismo na tjednoj bazi izgubili pola kilograma. Ako tome pribrojimo i trening, bez problema ćemo gubiti kilogram na tjedan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čaj za mršavljenje: pomaže li zaista kod gubitka kilograma?

Recimo da u mirovanju sagorimo oko 1300 kalorija (bazalni metabolizam) i još oko 350 na tjelovježbu, to je 1659 kalorija ukupno. Želimo li smršavjeti, trebalo bi unositi oko 1250 kalorija, nikako manje od toga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Mišićna masa

Ovdje je riječ kao i s vodom. Ukoliko brzo gubimo kilograme, vjerojatno uz vodu gubite i mišićnu masu, a to nam nije u interesu. Zato je vrlo bitan trening snage. 
Jačanje i izgradnja mišića pomoći će tijelu da sagori više kalorija, jer mišići troše kalorije, a masti ne. Dizanje utega učinkovito topi masti. 

Doručak za mršavljenje: Započnite dan ovako i kilogrami će se topiti sami od sebe 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Stres

Stres otežava mršavljenje jer se pod stresom u tijelu pojačano luči kortizol te sve ono što pojedemo organizam pretvara u masti i skladišti u slučaju da mu zatreba (jer mozak kada smo pod stresom misli da se nalazi u opasnosti).

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo