OGLAS

Rani razvoj / Kaže se da su prve tri godine u dječjom razvoju najvažnije: imamo odgovor zašto

Roditelji imaju najvažniju ulogu u razvoju dječje samosvijesti, zbog koje djeca kasnije postaju i uspješni ljudi

31.10.2018.
10:47
VOYO logo

Kad pričamo o kronološkoj dobi, od male bebe do negdje trogodišnjeg djeteta, za malu bebu je na početku definitivno najvažnije zadovoljavanje njenih potreba. "Kad pričamo o potrebama, ne pričamo samo o hrani, spavanju, toplini već i o potrebi za fizičkim kontaktom, nježnosti, maženju, grljenju...I najvažnije od svega, svi ovi elementi rade tako da dijete stvara osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. To je ono što male bebe najviše trebaju", kaže Jelena Stanković iz Centra prirodno roditeljstvo.

Kasnije, između godinu i pol i dvije, postavljaju se temelji emocionalnog razvoja i jako je važno da se zadovolji djetetova potreba za viđenosšću. "Djetetu treba osjećaj da mi vidimo kako je ono, da vidimo kako se ono osjeća, da zrcalimo njegove emocije i na taj način mu šaljemo poruku da je ono nama važno i da je ono nama dobro upravo takvo kakvo je", objašnjava Jelena Stanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polako, s trećom godinom života, kreće ozbiljniji psihološki razvoj i razvijanje dječje samosvijesti, a ne samo samopouzdanja. Jelena kaže da je razlika velika jer kod samopouzdanja imamo osjećaj osobne vrijednosti koja ovosi o vanjskim faktorima: "Osjećam se dobro sama sa sobom jer sam dobra u školi, jer imam dobre ocjene, jer imam prijatelje koji me podržavaju", no to sve ovisi o vanjskoj evaluaciji, znači moj osjećaj sebe ovisi o onome što dolazi izvana. 

"S druge strane, samosvijest je nešto čemu svi mi kao roditelji ustvari težimo i želimo 'hraniti' kod svoje djece, a to je taj osjećaj duboke osobne vrijednosti koji proizlazi iznutra - ja sam sebi dobra upravo kakav jesam i moja ljubav i poštovanje prema meni ne ovisi o ocjeni na testu u školi već ovisi isključivo o mojuem osjećaju izunutra ", naglašava Jelena dodajući da najvažniju ulogu u tome imaju upravo roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Roditelji svakodnevno šalju svojem djetetu verbalne i neverbalne poruke da njihova ljubav nije uvjetovana, da njihova ljubav ne ovisi o toem koliko je dijete dobro u vrtiću ili školi, da je njihova ljubav bezuvjetna, beskompromisna i da je tu samo zato što je dijete ovdje", poručuje Jelena Stanković dodajući da zbog tog vjetra u leđa koje dijete dobija s tim osjećajem, biva i uspješno u svim tim stvarima koje mi objektivno gledamo kao neke pokazatelje uspješnog djeteta, a kasnije i uspješnog čovjeka.

U suradnji s Centrom prirodno roditeljstvo osnivača Tomislava Kuljiša donosimo vam seriju videopriloga o roditeljstvu i ranom razvoju te zašto su prve godine najvažnije za daljni razvoj djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu Australija
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Hell's kitchen
default_cta
Poseta
Dosje Jarak
Obiteljske tajne
Alvin i vjeverice
San snova
default_cta
Svemirski gusar
Ljubavna zamka
Monte carlo
VOYO logo