kad je san sve što želite / Kako uspavati bebu: savjeti zbog kojih ćete konačno spavati noću

Image
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Dok neke bebe spavaju snom pravednika, drugima ne pada na pamet zaklopiti oči. Donosimo nekoliko načina kako uspavati bebu

17.4.2018.
15:20
Ilustracija / Thinkstock
VOYO logo

Iako je novorođenčad "programirana" da spava najmanje 15 sati dnevno, to se rijetko događa pa se roditelji moraju otkrivati različite načine kako uspavati bebu.

Mnoge neprospavane noći i kronični umor ono su s čime se nosi većina mama i tata. Kako biste te početničke roditeljske tegobe sveli na minimum,
donosimo koliko savjeta kako uspavati bebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO: Thinkstock)

Obratite pažnju na: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Okolinu u kojoj beba treba spavati - s obzirom da je naviknula na uvjete u maternici - mirno, mračno, toplo, bez jasnih zvukova, osigurajte joj takvo okruženje i vaša beba će brzo zaspati jer će se osjećati sigurno. 
  • Zvukove - beba u maternici čuje šumove. Vrlo učinkovit način da oponašate zvukove iz maternice je da uključite usisavač ili sušilo za kosu koje će brzo uspavati dijete. Neki roditelji su u fazama nespavanja njihove djece pregorjeli i nekoliko sušila za kosu - nikakva cijena za mir u kući :)
  • Da ustrajete na tome da beba spava u krevetiću - pokušavajući otkriti kako uspavati bebu mnogi roditelji upadnu u zamku da naviknu dijete da zaspiva samo na rukama. Otežavate si situaciju, tvrdi pedijatar Tom York. Ustrajte i prekinite tu naviku riskirajući nekoliko napornih noći u kojima će dijete plakati, ali će se naviknuti da se sama uspava u svom krevetiću što je dugoročni benfit za sve.  
  • Dinamiku - sa otprilike šest tjedana beba bi trebala početi spavati u ciklusima dan - noć. Najbolji način da ju u tome potaknete je kroz hranjenje. Noćno hranjenje neka bude što kraće i neka se odvija u mraku, kako se beba ne bi razubudila. Dnevno hranjenje neka bude dulje i aktivnije, a to ćete postići na način da puno pričate svojoj bebi, pjevate joj i igrate se s njom nakon hranjenja. Razbudit ćete je i ona će noću više spavati. 
  • Noćno spavanje - svoju bebu ćete potaknuti da noću spava tako da uvedete određenu rutinu pred spavanje. Primjerice kupanje - hranjenje - odlazak u krevet i priča za laku noć ili uspavanka. 

Kako bude rasla beba će sve bolje spavati, no postoje i periodi u razvoju u kojima može doći do regresije sna, što je normalno. Sve dok se beba dobro razivija i napreduje, ne trebate se brinuti. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo