Kako nezdravu hranu učiniti zdravijom

Postoji hrana kojoj jednostavno teško odolijevamo jer njena konzumacija izaziva osjećaj ugode, poput pomfrita, kobasica, masnih sireva i majoneze.

1.6.2010.
12:12
VOYO logo

Mehanizmi kojima se stvara osjećaj gladi su složeni, kao i oni kojima se stvara želja za ugodom. Neke namirnice pojačavaju osjećaj ugode, ali su na crnoj listi dijetetičara, piše za Jutarnji list dr. sc. Donatella Verbanac.

Među njima su prženi krumpirići, trajne suhe kobasice, majoneza i trajni sirevi. Unatoč tome što se spomenute namirnice nalaze na listi 'zabranjenih', ipak ih ponekad možemo konzumirati, bez straha da štetimo svojoj liniji ili organizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba ih samo pravilno kombinirati, jer određene namirnice pomažu pri razgradnji onih štetnih, prenosi Jutarnji.

Prženi krumpirići su prave kalorijske bombe, jer prženjem poput spužve upijaju masnoće iz ulja. Nije problem samo u kalorijama koje unosimo, nego u visokoj razini masnoća s kojima se naš organizam teško nosi. Zato bi bilo dobro kombinirati ih s mahunarkama, jer one sadrže lecitin, koji pomaže u lakšoj razgradnji masti djelujući posredno na poboljšanje disperzije masti u manje kapljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kobasice napravljene od prvorazrednog svinjskog mesa i sušene na zraku itekako su primamljive, a pravilnim uzgojem svinja dobivamo vrhunsko, kvalitetno meso, bogato željezom i vitaminima B skupine. No, kobasice znaju biti jako slane i kalorične. Zato biste uz njih trebali jesti salate od svježeg ili kuhanog povrća, koje sadrži veće količine kalija. Najbolji izbor su rajčice, špinat i krumpir, a mnogo kalija sadrže i banane.

Majoneza također spada u skupinu namirnica kojima teško odolijevamo. Čak 80 posto sadržaja majoneze čine biljna ulja, a ostatak su jaja, pa 100 g majoneze sadrži 700 kalorija. Ako je se baš ne možete odreći, trebali biste uz nju jesti namirnice koje će olakšati posao jetrima i pokrenuti metabolizam, kao i smanjiti resorpciju masti u probavnom traktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su artičoke, radič, šparoge, kelj, raštika i kupus, jer sadrže biološki aktivne spojeve (kinarin, kafeinsku kiselinu) koji smanjuju količinu lošeg kolesterola (LDL) u krvi i detoksiciraju jetara.

Ako volite sireve, nemojte ih izbjegavati zbog visokog postotka masti (od 30 do 40 posto masti). Najbolje bi bilo konzumirati ih nakon juhe od povrća s dodatkom ružmarina i timijana, jer sadrže terpene. Te će tvari s vlaknima iz povrća olakšati razgradnju i smanjiti resorpciju masti iz sira, prenosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo