1. Zapitajte se želite li to zaista
Kad vidite nešto ukusno, nemojte odmah posegnuti za time, nego se zapitajte želite li zaista to i pojesti. To vas može zaustaviti u impulzivnom ponašanju, ali ako je odgovor potvrdan, udovoljite si, ali nemojte pretjerivati.
2. Sačuvajte najbolje za kraj
Nova istraživanja otkrila su kako ćete biti manje podložni iskušenjima ako za kraj obroka pojedete svoju omiljenu hranu.
3. Sjednite i jedite
Zvuči jednostavno kao što i jest. Važno je imati na umu da je puno teže uživati u hrani dok šećemo i nosimo tanjur. Nemojte uzeti ni zalogaj dok ne sjednete da možete u miru uživati u hrani.
4. Navedite četiri jela koja najviše volite
Budite svjesni što zbilja volite jesti i držite se toga.
5. Zabavite se nečim drugim
Kada je hrana glavni događaj, postane vrlo lako prepustiti se prejedanju. Zato je jako korisno skrenuti pažnju s tanjura na druge aktivnosti, poput kartanja ili nekih drugih društvenih igara.
6. Nađite vremena kako biste se opustili
Praznici su ujedno uzbudljivi i stresni. Nađite vrijeme za opuštanje kako ne biste utjehu počeli tražiti u hrani. Popijte čašu toplog crnog čaja koji smanjuje razinu kortizola, hormona stresa.
7. Preispitajte svoj stav o praznicima
Gledanje na praznike kao drukčije i posebno doba povlači za sobom i razmišljanje kako biste trebali drugačije jesti. No, važno je shvatiti i kako racionalno jedenje nije dijeta. Ne morate izbjegavati dobru hranu, samo je važno da jedete polako i svjesno kako biste trebali raditi i tijekom cijele godine.
8. Razotkrijte svoje okidače
Razmislite koji su glavni razlozi koji vas tjeraju da pretjerujete s hranom i pokušajte ih izbjeći. Ako ste skloni trpanju hrane u tanjur, samo ga odmaknite što dalje od sebe kada osjetite da ste 'puni'.
9. Jedite redovito
Potrudite se jesti kad i inače. Prizalogajite i budite korak ispred gladi.
10. Doma ponesite ostatke
Nema potrebe jesti neracionalno ako možete sa sobom ponijeti hranu i pojesti je kasnije, piše hufftingtonpost.com