Kako liječiti simptome menopauze: hormonima ili biljkama?

Žene danas ulaze u menopauzu rano. Prema nekim podatcima, perimenopauza može nastupiti prije 40. godine života, a očituje se glavoboljama, promjenama raspoloženja i pojačanim znojenjem.

7.8.2014.
14:15

U medicinskom liječenju menopauze danas se ističe važnost promjene životnog stila, te nije više sva pozornost bačena na hormonalno nadmomjesno liječenje.

No uvode se i nove kombinacije lijekova, koje isključuju one koji su potaknuli previranja u svijetu hormonske terapije, pa se kombiniraju lijekovi koji pomažu u liječenju osteoporoze sa estrogenom, te lijekovi koji smanjuju rizike u postmenopauzi prvenstveno tako da zaštite dojku istovremeno od nekontroliranog rasta stanica koje bi mogle postati problematične, ali i stanica sluznice maternice.

Iako nisu sve žene kandidati za hormonsku terapiju, one koje odlaze na redovitu godišnju kontrolu i nemaju rizične čimbenike, savršene su za takvu vrstu liječenja. Ali činjenica je da se ono svejedno sve manje koristi, ističu liječnici. Od 8,4% žena koje su u Hrvatskoj koristile takvu terapiju prije desetak godina, danas ih koristi tek 4% u postmenopauzi, koje čine ciljanu skupinu.

Ženama je pomoć potrebna već u prvim trenutcima kad počne opadati proizvodnja estrogena, a velik broj onih koje pomoć ne žele potražiti u nadomjesnoj terapiji, okrene se prirodnim načinima liječenja.

Najčešće fitoterapiji, koja je posebno zanimljiva kad znamo da mnoge biljke sadrže fitohormone koji se vežu za hormonalne receptore u našem organizmu i koji, na neki način, zavaravaju organizam da tih hormona ima dovoljno. Na taj način dozvoljavaju stanicama našeg tijela da se priviknu na manjak određenih hormona.

Premda ne podnosimo svi jednako biljne pripravke, niti se svaki organizam ponaša na isti način, ipak postoji nekoliko njih koji se najčešće koriste u vrijeme menopauze. Jedna je gospina trava koja djeluje umirujuće, no ne smije se koristiti u kombinaciji s antidepresivima.

Rusomača, s druge strane, stabilizira krvarenje i donosi ravnotežu tijekom trajanja menstruacije.

Poljska preslica pomaže u zadržavanju kalcija u organizmu te ju je dobro uzimati kod opasnosti ili preventivno zbog osteoporoze.

Kopriva potiče izlučivanje viška vode, što je čest problem žena u menopauzi, dok se gospin plašt pokazao fantastičnim i u prvom i u drugom dijelu ciklusa kad treba uravnotežiti estrogem i progesteron.

Sve navedene biljke pomažu kod valova vrućine i promjene raspoloženja. No svaka bi žena prije ovakvog liječenja trebala kod svojeg liječnika napraviti hormonalnu sliku kako bi se mogao složiti pripravak baš za njezine tegobe. Također, može se odlučiti ili za fitoterapiju čajnim mješavinama, odnosno tinkturama koje će unositi oralno ili za aromaterapiju eteričnim uljima koja se nanosi dermalno, tj. na kožu.

Također treba znati da su u čajnim mješavinama otopljene samo aktivne tvari koje su topive u vodi, te da su eterična ulja esencija u kojoj se nalaze kemijske tvari koje nisu topive u vodi. Molekule eteričnih ulja slične su molekulama našeg organizma, te prodiru kroz kožu i završavaju u krvotoku šaljući organizmu informaciju da posjeduje dovoljno određenih hormona.

Za koji god se način liječenja odlučila, žena će svugdje dobiti savjete kako općenito poboljšati život.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali