Kako ih ublažiti, što jesti, a što ne: Stigla je sezona alergija, a ovo su najvažnije stvari koje morate znati

Image
Foto: thinkstock, Wavebreakmedia Ltd

Ako se budete pridržavali ovih pravila, alergije biste dosta učinkovito mogli držati pod kontrolom

3.3.2017.
15:00
thinkstock, Wavebreakmedia Ltd
Play logo

Sezona alergija već je počela, a s obzirom da je posljednji mjesec bio nešto topliji, njena dosta rana pojava i nije toliko čudna.

No, što zapravo uzrokuje alergije, kako se one javljaju i kako ublažiti simptome? Sigurne smo da vas, pogotovo ako patite od alergija, zanimaju odgovori na sva ova pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za početak je važno definirati alergije, a one, u grubo rečeno, označavaju reakciju, odnosno pretjeranu reakciju imunološkog sustava na podražaje koji se nalaze u okolišu (pelud, grinje, prašina...) ili na hranu koju konzumiramo, piše Chicago Tribune.

Uzrokuju ih razni faktori

shimmer fallback
shimmer fallback

Zapravo postoji cijeli niz faktora koji mogu uzrokovati alergije, no znanost oko toga još uvijek nije u potpunosti usuglašena. A i dodatna otežavajuća okolnost za znanstvenike da pokušaju što je moguće preciznije shvatiti narav alergija jest i činjenica da gotovo svaka osoba na alergije reagira potpuno drugačije.

U knjizi The Allergy Solution Leo Galland i Jonathan Galland pišu o tome kako postoje određeni faktori koji pridonose osjetljivosti imunološkog sustava na alergije, uključujući toksine iz zraka, preveliku konzumaciju antibiotika ili pak previše sterilan okoliš u djetinjstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Genetske predispozicije

shimmer fallback
shimmer fallback

No, isto je tako činjenica da imunitet određenih pojedinaca na alergije reagira jače i puno jednostavnije zbog genetskih predispozicija. Kenneth Bock u svojoj knjizi Healing the New Childhood Epidemics piše: "Sve klasične alergije potaknute su od strane imunološkog sustava, a sve što šteti imunološkom sustavu može pridonijeti alergijama." On objašnjava da je naš imunološki sustav poput "vrča koji sadrži određenu količinu vode, a ako ga nastavimo puniti, s vremenom će, logično, postati prepun."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I iako ih ponekad ne shvaćamo dovoljno ozbiljno, alergije s vremenom mogu dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema koji ne izgledaju niti su slični alergijama, stoga ih je važno ukrotiti i držati pod kontrolom od samog početka. Za početak je važno navesti nekoliko od brojnih ne-medicinskih načina jačanja imuniteta, koji nam mogu uvelike pomoći da alergije držimo pod kontrolom. Evo o čemu se radi.

Odabir pravih namirnica

shimmer fallback
shimmer fallback

Vitamin C je prirodni antihistaminik, stoga biste trebali razmisliti o konzumaciji veće količine limuna i ostalih citrusa, bobičastog voća, brokule, zelenog lisnatog povrća i čili papričica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klorofilom bogato proljetno povrće poput kelja, dragušca, rukole, blitve, špinata i smeđe gorušice, ili pak gorkasto proljetno povrće poput šparoga, artičoka ili rotkvice - sve ove namirnice pomažu kod liječenja alergija zbog toga što imaju jaka protu-upalna svojstva i zbog toga što čiste jetru te na taj način tijelu pomažu da lakše probavi bilo koji imunološki uzročnik koji se možda nalazi u našem tijelu.

Kvercetin je potentni flavonoid koji sprječava alergije, a možete ga pronaći u luku, jabukama i zeljastom povrću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probiotici mogu pomoći normalizirati imunološke funkcije i ubiti alergene i nezdrave bakterije koje se nalaze u našim crijevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čajevi od đumbira, maslačka i koprive prirodni su antihistaminici i služe kao detoksikacijsko sredstvo za naš organizam.

Što biste trebali izbjegavati?

shimmer fallback
shimmer fallback

Izbjegavati biste svakako trebali: mliječne proizvode, pšenicu, prerađene ugljikohidrate i šećere.

Što biste trebali konzumirati u povećanoj količini?

shimmer fallback
shimmer fallback

Omega tri masne kiseline svakako su vam dobar prijatelj, a možete ih naći u lososu, chia sjemenkama, orasima i lanenim sjemenkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakodnevne navike koje vam mogu pomoći da spriječite alergije ili pak da iste držite pod kontrolom

Play logo
shimmer fallback
shimmer fallback
  1. Prije ulaska u kuću obavezno izujte cipele.
  2. Istuširajte se nakon boravka u prirodi, kako biste isprali pelud i ostale iritante.
  3. Kupite pročiščivać zraka.
  4. Redovito usisavajte tijekom alergijske sezone.
  5. Isperite nos fiziološkom otopinom kako biste pročistili dišne puteve, gdje se generira najveći broj alergena.
  6. Kupujte proizvode od prirodnih materijala.
  7. Izbjegavajte sintetičke čistilice kada brišete prašinu jer one mogu potaknuti iritacije, a koristite mokre krpe od mikro-vlakana za čišćenje prostorija u kući.
  8. Zatvorite pukotine na kući.
  9. Češće mijenjajte filtere u grijalicama i klitamizacijskim uređajima.
  10. Limitirajte izlaganje pesticidima.
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo