Novo istraživanje predstavljeno na godišnjem kongresu Američkog udruženja za biokemiju i molekularnu biologiju u San Diegu vrijedno je pozornosti jer su znanstvenici sagledali dužu, a ne akutnu izloženost ovom teškom metalu.
Dobar dio kadmija ulazi u ljudski organizam kontaminiranom hranom. Najviše ga se može naći u školjkašima (zbog zagađenja morske vode), ali i u instant-kavi i čaju (zbog samog procesa prerade). Kadmij često nalazimo u industrijskom okruženju, industrijskim bojama ili u proizvodnji baterija i fosfatnih gnojiva, ali i u dimu cigareta, nakitu, kozmetici, paljenjem ugljena i ulja, pa čak i u ispušnim plinovima automobila. Jednom kada se njegove čestice nađu u zraku, nošene su vjetrom i talože se u tlu ili vodi. Tim putem mogu doći i do ljudi.
'Razumijevanje kadmijeve uloge u napredovanju raka dojke je izuzetno važno kako bismo mogli pronaći bolje načine sprečavanja progresije ove bolesti', tvrdi Maggie Louie, profesorica biokemije na Dominikanskom Sveučilištu u Kaliforniji.
Problem s kadmijem
Ovaj problematični metal je endokrini disruptor (utječe ne ravnotežu hormona) te može imitirati hormon estrogen. Dok normalan rast epitelnih stanica dojke modulira cirkulirajući estrogen, kadmij može poremetiti puteve ovisne o hormonima te tako omogućiti rast raka.
I druga istraživanja su ukazala na vezu između akutne izloženosti kadmiju i aktivacije receptora estrogena. Čini se da produljena izloženost kadmiju može povećati sposobnost stanica raka dojke da napadnu vanjske 'granice' organa i tkiva, tj. da se rak proširi.