Jesu li polipi opasni i kako ih se riješiti?

Možete li mi nešto više reći o polipima, koliko su i jesu li opasni, u kojim slučajevima se trebaju uklanjati i koje su metode uklanjanja?

23.5.2013.
15:44

Polipi maternice su najčešće dobroćudne izrasline pričvršćene na unutarnji zid materišta i nazivaju se polipima endometrija, a mogu se javiti i kao polipi vrata maternice pa se utvrđuju ginekološkim pregledom. Veličina polipa može biti od par milimetara do nekoliko centimetara, može biti jedan ili više polipa u maternici.

Javljaju se češće u žena u premenopauzi i menopauzi, iako se mogu javiti i kod žena u reproduktivnoj dobi. Sumnja na postojanje polipa se postavlja u slučaju: - nepravilnih menstrualnih krvarenja - krvarenja između menstruacija - obilnih menstruacija - vaginalnog krvarenja nakon menopauze - neplodnosti

Uvijek je potrebno učiniti ginekološki pregled i ginekološki ultrazvuk.

Iako točan uzrok polipa na maternici nije poznat, čini se da veliku ulogu ima hormon estrogen.

Mali polipi bez simptoma (asimptomatski) mogu se sami povući. Liječenje je nepotrebno, osim ako postoji rizik od raka maternice.

Ostala terapija uključuje liječenje gestagenima - hormonima koji pojačavaju ljuštenje sluznice maternice, iako je takvo liječenje nerijetko kratkotrajnog učinka. Drugi pristup je histeroskopska kiretaža gdje se pod kontrolom oka uklanjaju polipi u materištu i ta se operacija provodi u kratkotrajnoj općoj anesteziji.

Polip se obavezno šalje na patohistološku analizu i prema rezultatu analize određuje se daljni postupak, jer ponekad nalaz histoloških pretraga mogu ukazivati i zloćudne promjene unutar polipa i biti rani znak zloćudne bolesti maternice.

Odgovorila: Prof.dr.sc. Marina Ivanišević, specijalist ginekologije i opstetricije

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali