U ovom omiljenom ljetnom voću, odnosno ako ćemo biti precizni - povrću, mnogi rado uživaju. Najslađa je u kolovozu, dobro rashlađena.
(FOTO: Thinkstock)
Iako ima visok glikemijski indeks, lubenica sadrži aminokiselinu L citrulin koja ima začuđujuće veliku sposobnost obnavljanja mišića. Ova aminokiselina koja se nalazi u kori i onom bijelom dijelu lubenice ispod kore, povećava protok kisika do mišića i kreatina do srca i kostiju.
Prema studiji koja je objavljena u časopisu Journal of Nutrition, L citrulin, u usporedbi s drugim aminokiselinama u voću, pomaže potrošnju masnih naslaga za 13 posto i povećanje mišićne mase za devet posto.
L citrulin potiče proizvodnju proteina koji grade mišiće i obnavljaju stanice. Stoga, idući puta kada netko pred vas stavi hladnu, sočnu lubenicu, nemojte se zadržati samo na crvenom, slatkom mesu, nego je "oglođite" sve do tvrde zelene kore.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!