Jeste li znale koliko je magnezij zapravo važan mineral za naše tijelo? A pomaže i tijekom PMS-a

Image
Foto: Instagram, goes_fitter_fit

Važan je za niz funkcija u našem tijelu, a utječe i na neke bolesti

30.9.2017.
14:00
Instagram, goes_fitter_fit
VOYO logo

Magnezij se nalazi u zemlji i u našim tijelima, većinom u kostima. Ipak, nekim ljudima i dalje fali magnezij. She Knows donosi prave posljedice nedostatka magnezija u tijelu i zašto vam je uopće potreban.

Mnoge su pogodnosti

Image
Foto: flickr, Mick

Autorica knjige "Biljke – Snaga za život" Sharon Palmer kaže kako je magnezij jako važan za žensko zdravlje. Važan je za sudionik u tijelu, regulira reakcije u mišićima i živcima, uključujući i srce, krvni tlak i glukozu u krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučena dnevna doza magnezija za žene između 19 i 30 godina je 310 miligrama, dok je za one iznad 30 godina 320 miligrama. Ako ste trudne doza se povećava na 350 do 360 miligrama dnevno. Ako vam doktor vadi krv i provjerava magnezij, on bi trebao iznositi 6.5. Zapravo, trebao bi biti negdje između 4.2 i 6.8. Ako je ispod 6.0 razina magnezija je premala i trebale biste razgovarati s doktorom o daljnjim postupcima.

Magnezij, osim što pomaže mišićima i krvnom tlaku, pozitivno utječe i na PMS, migrene i depresiju. Mnogi ga vežu i uz smanjene mogućnosti srčanih oboljenja i osteoporozu, neka istraživanja tvrde i kako bitno utječe na naše raspoloženje jer pomaže u kontroli hormona stresa kortizola, kao i adrenalina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magnezij često koriste i sportaši, kao i oni koji vježbaju jer on ima pozitivno djelovanje na mišiće. Sprječava njihovo grčenje i smanjuje bol.

Razina mu se može i smanjiti

Dokazano je i kako ima pozitivne utjecaje na dijabetes tipa 2. Vjeruje se kako oko 48% ljudi oboljelih od dijabetesa imaju nisku razinu magnezija u krvi, a kad se razina magnezija poveća, njihovo se stanje poboljšava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, pokazano je kako stanja poput hipertireoze (ubrzani rad štitnjače), bolesti bubrega i gastrointestinalne bolesti (bolesti probavnog sustava) mogu izazvati nedostatak magnezija. Konzumacija previše alkohola, kave ili soli kao i obilne menstruacije također utječu na razinu magnezija u tijelu.

Ima ga u hrani

Image
Foto: flickr, PROMr.TinDC

Uvijek možete povećati razinu magnezija u svojem tijelu, ukoliko je to potrebno. Pronađite multivitamine koji sadrže magnezij ili pitajte doktora trebate li uzimati neke suplemente. Ako jedete zdravo i pazite na prehranu, vjerojatno iz hrane dobivate dovoljnu količinu ovog minerala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete i dodati u prehranu i hranu koja sadrži magnezij, kao što su mahunarke, lisnato zeleno povrće, orašasti plodovi, banane, sjemenke i cjelovite žitarice.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo