Trovanje hranom je često, ali neugodno, a ponekad i opasno po život. Ljudi zaraženi organizmima koji se prenose hranom mogu biti bez simptoma ili mogu imati simptome u rasponu od blage crijevne nelagode do teške dehidracije i krvave stolice i proljeva. Pročitajte koji su simptomi trovanja hranom i kako do njega dolazi. Donosimo vam par savjeta kako možete spriječiti da dođe do trovanja hranom:
- uvijek operite ruke prije pripreme hrane; posuđe perite s vrućom vodom i sapunicom, nakon što ga upotrijebite za pripremu bilo kojeg mesa ili ribe
- nemojte odleđivati smrznuto meso na sobnoj temperaturi. Neka se meso postupno odledi u hladnjaku ili ga brzo otopitite u mikrovalnoj pećnici i odmah pripremite
- provjerite datum isteka svih namirnica
- izbjegavajte nekuhanu, mariniranu hranu i sirovo meso, ribu ili jaja
- nemojte jesti hranu koja izgleda ili miriše pokvareno ili bilo koju hranu iz ispupčenih limenki ili popucanih staklenki
- nemojte jesti pripremljenu hranu koja je bila izvan hladnjaka duže od dva sata
- pažljivo odaberite i pripremite ribu i školjke, kako biste osigurali kvalitetu i svježinu
- izbjegavajte sirovo (nepasterizirano) mlijeko ili hranu u kojoj je sirovog mlijeka
- prije jela temeljito operite sirovo voće i povrće
- ako imate proljev ili povraćate, nemojte pripremati hranu za druge
- dobro operite ruke sapunom nakon diranja kućnih ljubimcima ili čišćenja iza njih
- majčino mlijeko je najsigurnija hrana za bebe. Dojenje sprječava mnoge bolesti uzrokovane hranom i druge zdravstvene probleme
- nemojte davati med djeci mlađoj od godine dana
Pročitajte još:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Baciti ili pojesti? Što bez straha smijemo konzumirati?
- Bolovi u trbuhu: koji su mogući uzroci i na što sve mogu ukazivati
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa