Naučite razlikovati masti
Nezasićene masne kiseline koje čine i mononezasićene masne kiseline i polinezasićene masne kiseline važne su za zdravlje. Mononezasićene se nalaze u orašastim plodovima, maslinovom ulju, avokadu i drugim biljnim uljima. A polinezasićene u biljnim uljima, ribi i morskim plodovima. Omega-3 i omega-6 masne kiseline spadaju u polinezasićene masti i mogu se dobiti isključivo putem prehrane pa se nazivaju 'esencijalne masne kiseline'. Biljne masti koje se nazivaju transmasti ili djelomično hidrogenizirane ne spadaju u gore navedenu grupu biljnih masti - dapače riječ je o mastima koje treba u potpunosti izbjegavati (većina margarina i ulja za prženje u restoranima, a nalaze se i u većini keksa i prženih grickalica). Masti životinjskog porijekla uzimajte u manjim količinama.
Zašto jesti dobre masnoće?
Masnoće sagorijevaju masnoće
Tijelo treba tri makronutrijenata: ugljikohidrate, proteine i masti. Gram masti sadrži više nego dvostruko energije od grama ugljikohidrata ili proteina. To je važno jer ako nemate masnoće zapravo nemate gorivo da se spali kalorija. Tijelo jednostavno zahtijeva energiju da bi njegov metabolizam ispravno funkcionirao. Dokazalo je to i istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition iz 2007. u kojem se utvrdilo da konzumiranje masnih kiselina može poboljšati metaboličko zdravlje.
Štoviše, 'stare' masne zalihe pohranjene u tijelu u perifernim tkivima oko trbuha, bedara ili potkožna masnoća, se ne mogu učinkovito ukloniti bez 'novih' masti, pokazuje istraživanje na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u St. Louisu. Dijetetske masti pomažu razbiti postojeće masnoće aktiviranjem PPAR-alfa i putem jetre.
Od masnoća smo duže siti
Masnoće se zadržavaju duže u probavnom sustavu od mnogih drugih hranjivih tvari. A mononezasićene masne kiseline mogu pomoći pri stabiliziranju razine šećera u krvi. To znači da ćete duže osjećati sitost.
U stvari, dijeta s visokim količinama omega-3 masnih kiselina, a to je tip mnonezasićenih masti koje tijelo može samo steći putem hrane, stvaraju veći osjećaj sitosti koji traje i dva sata poslije večere nego jela s niskom razinom masnih kiseline, prema studiji na Sveučilištu Navarra u Pamploni, Španjolska. Zbog toga su dijete u kojima se drastično izbacuju masti manje uspješne, nego one koje uključuju razumne količine zdravih masti.
Masnoća nas čini sretnima
Hrana u kojoj su masnoće je ukusnija. Nedavna istraživanja sa Sveučilišta Purdue ukazuju da su naši okusni pupoljci osjetljivi na mast u hrani i specijalizirani su za njih jednako kao i za slatko, slano ili kiselo. To pomaže objasniti zašto hrana s manjim udjelom masti ne obuzdava apetit. Osim toga omega-3 masne kiseline mogu povećati razinu serotonina u mozgu, pa pomaže u poboljšanju raspoloženja, povećanju motivacije, i čuvaju vas od potrebe da proždirete hranu.
Masnoća izgrađuje mišiće
Konzumiranje dobrih masti zajedno s učinkovitim programom vježbanja može povećati mišićnu masu što je bitno zbog boljeg rada metabolizma. U studiji objavljenoj 2011. u časopisu Clinical Science, istraživači su ispitivali učinke polinezasićenih masti kod osoba u dobi od 25 do 45 i ustanovili da masnoće povećavaju koncentraciju proteina i veličinu mišićnih stanica u tijelu. Prethodne studije su otkrili da omega-3 masne kiseline stimuliraju sintezu mišićnog proteina kod starijih odraslih osoba.
Zbog masnoće, hrana je zdravija
Mnoge hranjive tvari, uključujući vitamine A, D, E i K su topive u masnoćama, što znači da ih tijelo ne može apsorbirati bez masnoće. A ako tijelo ne apsorbira hranjive tvari to može dovesti do nedostataka vitamina i simptome kao što su suha koža, slabiji vid, krhke kosti, bolni mišići i nenormalno zgrušavanje krvi.
Ovi vitamini su ključ za održavanje energije, koncentracije, i zdravlju mišića, a sve to doprinosi zdravoj tjelesnoj težini. Vitamin E je primjerice snažan antioksidans i pomaže u održavanju metabolizma. Istovremeno razina vitamina D u organizmu je dobar pokazatelj sposobnosti vašeg tijela da izgubite masti, pogotovo u trbušnoj regiji navodi se u kliničkom ispitivanju s University of Minnesota Medical School. Dakle, zahvaljujući maslinovom ulju imate koristi od vitamina i minerala koji se nude u salati.