Istraživanje, objavljeno u časopisu Ophthalmology, u kojem je sudjelovalo više od 2.500 ispitanika u dobi od 65 do 84 godina, otkrilo je da unos ribe i školjaka bogatih omega–3 masnim kiselinama štiti oči od poremećaja zvanog makularna degeneracija. Riječ je o kroničnoj bolesti oka povezanoj sa starenjem, koju obilježava istrošenost dijela oka odgovornog za centralnu vidnu oštrinu.
Znanstvenici su zabilježili da postoji statistički velika vjerojatnost da osobe kojima je dijagnosticirana uznapredovala makularna degeneracija ne unose dovoljno ribe i školjaka putem prehrane i zaključili kako unos omega–3 masnih kiselina ostvaruje povoljan učinak na vid.
Školjke štite i krvožilni sustav
Školjke su vrijedan izvor mnogih mikronutrijenata, a ujedno su niskokalorične. Prosječno sadrže tek 40 do 80 kalorija u 100 g jestivog dijela školjke. Osiguravaju visokovrijedne bjelančevine i imaju dobar profil masti.
Omega-3 masne kiseline, osim za vid, imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje srca i krvnih žila, imaju pozitivan učinak na kognitivne funkcije te štite od kroničnih upalnih bolesti i karcinoma. Znanstvenici su izračunali da bi se unosom šest kamenica srednje veličine, pet do sedam puta mjesečno, postigao unos omega-3 masnih kiselina dovoljan za blagotvoran učinak.
Školjke su i odličan izvor vitamina B12, koji je važan za zdravlje živčanog sustava i crvene krvne stanice. Primjerice, 85 g ili devet školjki prnjavica zadovoljava čak 1.400 % dnevnih potreba za vitaminom B12. Izvrsne su i kao izvor cinka, kojim posebice obiluju kamenice. Šest kamenica sadrži 27 mg, što je približno 181 % dnevnih potreba. Školjke su dobar izvor minerala željeza, primjerice 85 g dagnji sadrži 6 mg željeza ili 60 % preporučenih dnevnih potreba. Mnoge vrste školjaka ujedno su izvor magnezija, kalija i vitamina C, a kamenica je bogata i vitaminom A.
Ipak, pazite da su školjke koje jedete izvađene iz čistog mora. http://www.vitamini.hr/
Vezani članci:
arti-201107120023006 arti-201106210331006