Sastojci prisutni u sjemenkama i koži crvenog grožđa snizuju razine estrogena i uzrokuju porast razina testosterona kod žena u premenopauzi, čime se smanjuje i rizik od karcinoma dojke.
Znanstvenici stoga sugeriraju ženama koje žele popiti čašu vina nakon večere da njihov izbor bude crveno vino.
Rak dojke je izuzetno raširen, samo se u SAD-u godišnje dijagnosticira 230.000 novih slučajeva ovog karcinoma, a time je i vodeća zloćudna bolest među ženama.
U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli 2.300 novih osoba, a u istom vremenu umire oko 800 oboljelih.
Zanimljivo je da isti zaštitni učinak nema bijelo vino, piše Journal of Women's Health
Prekomjerna tjelesna težina i tjelesna neaktivnost utječu 25 do 33 posto na nastanak raka dojke. Održavanje indeksa tjelesne mase (BMI) između 18,5 i 24,9 je ključna promjena u načinu života koju žene mogu napraviti da bi smanjile rizik od nastanka raka dojke.
http://www.vitamini.hr/