Jedenje u restoranima povećava izloženost potencijalno štetnim kemikalijama iz plastike, pokazala je studija

Image
Foto: Kent Wang / flickr

Ftalati se često koriste za ambalažu namirnica kao i u drugim proizvodima, sapunima, šamponima, a njihova upotreba u izradi dječjih igračaka zabranjena je

2.4.2018.
8:00
Kent Wang / flickr
VOYO logo

Jedenje u restoranima ili u lancima brze prehrane može povećati izloženost potencijalno štetnim kemikalijama koje se koriste za fleksibilnost i trajnost plastike, pokazalo je istraživanje.

Stručnjaci su u ljudskim tijelima ispitivali razinu ftalata, kemijskih spojeva koje još nazivaju plastifikatorima i povezuju ih s astmom, rakom dojke i dijabetesom tipa 2, i ustanovili da su oni 35 posto viši u ispitanika koji dan ranije jeli u restoranima u odnosu na one koji su jeli kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ftalati se često koriste za ambalažu namirnica kao i u drugim proizvodima, sapunima, šamponima, a njihova upotreba u izradi dječjih igračaka zabranjena je.

Poveznica je posebno jaka kod tinejdžera, pokazalo je istraživanje

U ovoj studiji, o kojoj piše britanski Guardian, pokazalo je da se određena hrana, uključujući burgere i sendviče, može povezati s povišenim razinama ftalata, ali samo ako su kupljeni u restoranu, prodavaonici brze hrane ili u kafiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poveznica je posebno jaka kada su u pitanju tinejdžeri, pokazalo je istraživanje. Adolescenti koji često jedu vani imaju 55 posto višu razinu tih kemikalija u usporedbi s vršnjacima koji se hrane kod kuće.

Manja je vjerojatnost toga s hranom pripremljenom kod kuće

Image
Foto: Katherine / flickr

"Ova studija sugerira da je manja vjerojatnost da će hrana pripremljena kod kuće sadržavati visoku razinu ftalata", rekla je vodeća autorica istraživanja dr. Ami Zota, sa sveučilišta Georgea Washingtona u američkom glavnom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo