Play ponuda

Jako dobri razlozi da za čašicom posegnete još večeras

shimmer fallback

Znate da je ispijanje četiri pive nakon posla loše za vas, no umjereno konzumiranje alkohola ne bi trebalo imati jednako lošu reputaciju.

6.11.2014.
19:05
Play ponuda

Za početak, definirajmo umjerenost u alkoholu. Ono za žene znači do jednog pića, a za muškarce do dva dnevno. I to znači da stvarno toliko popijete u jednom danu, a ne da u subotu popijete sedam pića i smatrate to dobrim tjednim prosjekom. Također, jedno piće znači: 3.5 dl piva, 1.5 dl vina ili 0.5 žestokog pića.

A razlozi zašto je dobro uživati u čašici alkoholnog pića uz večeru su sljedeći:

Može zaštiti vaše srce

Više istraživanja potvrdilo je da slabo do umjereno konzumiranje alkohola snižava rizik od srčano-žilnih oboljenja, tvrdi Zakhari. I protivno uvriježenom mišljenju, ne pridonosi zaštiti samo crno vino. Alkohol u pivi, vinu i žesticama jednako djeluje, podižući dobar kolesterol i smanjujući agregaciju trombocita u krvi.

Može smanjiti ukupan rizik smrtnosti

U nedavno provedenom pregledu 24 istraživanja, znanstvenici su otkrili da žene koje puno piju imaju više razloga za strah od prerane smrti, dok su one koje su pile malo ili umjereno imale manje šanse za strah od onih koje uopće nisu pile. Slični rezultati pronađeni su kod pacijenata s hipertenzijom.

Smanjuje se rizik od srčanog udara

Sve više istraživanja dokazuje ovo.

Štiti od dijabetesa tipa 2

Malo alkohola može smanjiti rizik od ove vrste dijabetesa, kaže Zahkari. Novija istraživanja pretpostavljaju da bi to moglo biti stoga što se povećava osjetljivost na inzulin, smanjuje bazalni inzulin i spušta razina glukagona.

Može zaštititi vaše zglobove

Žene koje piju nekoliko pića tjedno, barem deset godina, imaju oko 50 posto manju šansu za razvoj reumatoidnog artritisa od žena koje piju manje ili uopće ne piju, tvrdi Zakhari.

Održava vas oštroumnim

Postoji nekoliko različitih kognitivnih prednosti pri umjerenom ispijanju alkohola. Nekoliko istraživanja dokazalo je da osobe koje piju do jednog pića dnevno imaju manje šanse za gubitak kognitivnih funkcija. Drugi znanstvenici su otkrili pak da lagano do umjereno konzumiranje alkohola smanjuje šansu za obolijevanje od Alzheimerove bolesti ili vaskularne demencije, napominje Zahkari.

Može poboljšati vaš indeks tjelesne mase (BMI)

Jedno istraživanje je dokazalo da su žene koje su umjereno pile imale manje šanse postati pretile, u usporedbi s onima koje nisu pile alkohol. Stručnjaci smatraju da organizmi osoba koje umjereno piju nauče metabolizirati alkohol na drugačiji način od osoba koje piju puno ili uopće ne piju.

Play ponuda
Play ponuda