Vjerojatno poduzimate sve potrebne mjere protiv trovanja hrane kod kuće, no kako biti siguran da sve štima i u restoranima. Obratite pažnju na sirovu i nedovoljno termički obrađenu hranu! Životinjske namirnice poput mesa, peradi, školjaka i jaja mogu sadržavati štetne viruse i bakterije koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju. Mala djeca, trudnice, starije osobe i osobe oslabljenog imuniteta su osobito ranjive.
Kako bi smanjili rizik od trovanja hranom izbjegavajte: • Sirovu ribu i školjke – kamenice, sushi, sashimi, ceviche i sl. • Meso ili plodove more koji nisu temeljito termički pripremljeni poput primjerice tatarskog bifteka • Jaja koja nisu dovoljno kuhana ili pečena te jela u kojima se jaja koriste kao sastojak poput primjerice majoneze ili raznih umaka i preljeva za salatu. Sufle, mousse i topljena čokolada mogu sadržavati sirova jaja pa ih je također poželjno izbjegavati. I tiramisu nerijetko sadrži sirovi bjelanjak.
Recepti i načini pripreme variraju od restorana do restorana pa ukoliko niste sigurni da li jelo sadrži sirove ili nedovoljno pripremljene životinjske namirnice svakako se raspitajte o pripremi kod vašeg konobara. Također, uvijek zahtijevajte da jelo bude temeljito termički obrađeno. Kod jela kod kojih je to nemoguće poput kamenica ili moussea jednostavno odaberite nešto drugo ukoliko niste posve sigurni u njihovu svježinu. To je mala cijena za platiti u usporedbi s velikim poteškoćama koje može uzrokovati trovanje hranom.
Sandra Krstev, dipl.ing. Vitaminoteka / Vitamini.hr
Prethodni članci:
arti-201007160487006 arti-200910290110006