Imate ovu kožnu bolest? Pazite na srce!

Rezultati istraživanje objavljeni u stručnom časopisu American Journal of Cardiology sugeriraju da osobe oboljele od psorijaze imaju veći rizik za bolesti srca.

23.1.2012.
9:09
VOYO logo

Znanstvenici sa Sveučilišta California smatraju da je rizik od srčane bolesti posebno povećan za osobe kod kojih je psorijaza duže prisutna. Svoje rezultate temelje na analizi podataka prikupljenih od oko 9.500 ispitanika.

No zašto psorijaza djeluje štetno na srce? Znanstvenici svoje nalaze objašnjavaju mogućnošću da upalni procesi povezani s psorijazom istovremeno utječu na izglede za razvoj bolesti srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijašnje studije su već ukazale na povezanost bolesti srca i drugih upalnih bolesti, primjerice reumatoidnog artritisa.

Na Medicinskom fakultetu na Harvardu analizirali su zdravstvene podatke gotovo 83.000 žena starih između 27 i 44 godine, te ustanovili 1.150 slučajeva psorijaze. U odnosu na ispitanice koje nisu pile alkohol, rizik razvijanja ove kronične kožne bolesti bio je 72 posto veći kada su u pitanju žene koje prosječno piju 2,3 piva tjedno. Vino, žestoka pića ili light pivo nisu povećali rizik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psorijaza i limun

Psorijaza je kronična kožna bolest koja zahtijeva uporno i dugotrajno sistematsko liječenje.

Čini se paradoksalnim, no limunska kiselina iz soka limuna može ublažiti suhoću kože i umanjiti njeno ljuskanje. Ujedno pomaže obnoviti vlažnost kože i potiče skidanje mrtvog sloja stanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko puta dnevno nanesite limunov sok na područje zahvaćeno psorijazom i zadržite se par minuta na suncu. Kroz razdoblje od par tjedana, produžujte vrijeme koje provodite na suncu. Limunov sok bogat je psoralenima, prirodnim sastojcima iz bilja koji su vrlo osjetljivi na UVA zrake i reagiraju na stanicama kože. Mnogi dermatolozi propisuju psoralene oralno ili lokalno na kožu u kombinaciji s UVA terapijom kada je u pitanju psorijaza.

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo