IMAT / E NEKU FIZIČKU ILI PSIHIČKU BOLEST? E pa uskoro bi vas mogli liječiti propisivanjem posjeta muzeju

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

U Kanadi počinje pilot pojekt propisivanja posjeta muzeju kao dodatak konvencionalnoj terapiji

29.10.2018.
13:36
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Liječnik vam je propisao posjet muzeju kao dodatak konvencionalnoj terapiji? Da, ali u Kanadi. Primjena počinje u četvrtak u sklopu pilot projekta, koji je bez presedana u svijetu, kaže grupa koja ga je osmislila.

Projekt je rezultat suradnje udruge Kanadskih frankofonih liječnika (MFdC) i Montrealskog muzeja lijepih umjetnosti (MBAM).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagodati umjetnosti na zdravlje

Zamišljen je tako da pacijentima koji pate od raznih fizičkih i mentalnih bolesti, kao i članovima njihovih obitelj, omogući da tijekom besplatnih posjeta muzejima iskoriste blagodati koje umjetnost ima na zdravlje pojedinca.

U prvoj fazi projekta liječnici će propisati 50 recepata za posjet izložbama u MBAM-u. Svaki recept vrijedi maksimalno za dvije odrasle i za dvije maloljetne osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stotinjak liječnika dosad se prijavilo za sudjelovanje u projektu koji će trajati godinu dana", rekla je za AFP Nicole Parent, ravnateljica MFdC-a.

Otvaranje medicine alternativnim pristupima

Ona smatra da je to dokaz kako su "liječnici senzibilizirani i otvoreni prema alternativnom pristupu liječenju i blagotvornom utjecaju umjetnosti na zdravlje, bez obzira na znanstvene pokazatelje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagotvoran učinak usporedila je s proizvodnjom "neurohormona koji se luče za vrijeme neke fizičke aktivnosti."

Promatranje umjetničkog djela ili sudjelovanje u nekom kreativnom procesu potiče iste 'okidače' koji djeluju na "kognitivne funkcije, na dobrobit pojedinca, a pritom se misli na neurohormone koji su prisutni kod tjeskobe, stresa, depresije...", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada se da će i ostali kanadski muzeji slijediti primjer MBAM-a, koji od 2016. razvija ekspertizu art-terapije kod osoba koje se bore s raznim zdravstvenim problemima.

"Vjerujem da ćemo već iduće godine uspjeti prikupiti podatke koji će nam dati uvid u rezultate", istaknula je Parent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije sto godina govorilo se da je sport opasan za plodnost

"Skeptike podsjećamo da se prije nepunih stotinu godina govorilo kako sport deformira tijelo i da je opasan za plodnost žena", kaže ravnateljica MBAM-a Nathalie Bondil.

"Danas liječnici propisuju tjelovježbu. Na isti način mogu propisati i odlazak u muzej", kazala je Bondil, dodajući da je vrlo ponosna za ovaj vizionarski pilot projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo