Većinom su smjernice za ljude s dijabetesom da u potpunosti izbjegavaju šećer i ugljikohidrate. Međutim, nekim jednostavnim promjenama prehrambenih navika, moguće je da (tu i tamo) uživate u desertu.
Deserti mogu biti puni šećera i drugih jednostavnih ugljikohidrata, a često nude minimalnu ili nikakvu nutritivnu vrijednost. Evo nekoliko trikova i savjeta kako i dalje možete uživati u nečemu slatkom. Čak i ako nemate šećernu bolest možete imati koristi od sljedećih prijedloga:
Voće i voćne salate
Voće je bogato prirodnim šećerima, a također i vitaminima i vlaknima. Voćna salata zdrava je alternativa kada žudite za nečim slatkim. Samo je najbolje birati svježe voće, a ne voće konzervirano u šećernim sirupima.
Jedite manje porcije
Desert treba jesti u umjerenim količinama. Osobe s dijabetesom ne moraju nužno preskočiti desert u cijelosti, ali se mogu odlučiti za manji dio. Kada ga jedete, tražite manji dio kolača ili pite ili dijelite desert s prijateljem, kako bi mogli ograničiti unos.
Zamijenite ugljikohidrate
Jednostavan način za ostavljanje mjesta za malo deserta je preskakanje škrobnog povrća ili drugih ugljikohidrata u obroku. Ne jedući ugljikohidrate za vrijeme glavnog obroka, možete izbjeći rast razine šećera u krvi jedući desert ubrzo nakon toga. Međutim, ovo bi trebali raditi jako rijetko jer je većina škroba u obroku, poput krumpira, vjerojatno hranjivija od deserta.
Sami kuhajte ili pecite desert
Tako točno možete kontrolirati što ćete staviti u desert. Možete zamijeniti sastojke: šećer s umjetnim zaslađivačima ili upotrijebiti brašno od cjelovitog zrna. Također, kupovni slatkiši i deserti često sadrže niz nezdravih aditiva.
(FOTO: Pixabay)
Jedite tamnu čokoladu
Čokolada pomažu u kontroli razine šećera u krvi. Studija objavljena 2017. godine pokazala je da čokolada može imati prednosti za upravljanje simptomima dijabetesom tipa 2. Međutim, autori upozoravaju da mnogi proizvođači dodaju velike količine šećera, što može biti loše za osobe s dijabetesom. Dakle, konzumiranje tamne čokolade u umjerenim količinama može biti zdrav izbor.
Koristite umjetne zaslađivače umjesto šećera
Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je pet umjetnih zaslađivača: acesulfam kalij, aspartam, neotam, saharin i sukralozu. Nisu svi istog sastava i okusa. Na primjer, aspartam gubi svoj okus tijekom kuhanja. Međutim, ako zamijenite šećer umjetnim zaslađivačimal, to može pomoći smanjiti šanse za porast šećera u krvi.
Pročitajte još:
- Sve više Hrvata umire od dijabetesa: kako do bržeg otkrivanja i pravilnog liječenja?
- Dijabetes: koja je razlika između dijabetesa tipa 1 i 2?
- Kako možete smanjiti razinu šećera u krvi?
- Znanstvenici tvrde: dijabetes nije jedna, nego pet bolesti
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!