Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism su potvrdili da majke s povećanim unosom omega - 6 polinezasićenih masnih kiselina tijekom trudnoće, koje se pretežito nalaze u uljima za kuhanje i orašastim plodovima, rađaju djecu s većim postotkom masnog tkiva. Nadalje, istraživači su ustanovili da više razine omega – 3 polinezasićenih masnih kiselina u prehrani majke (losos, tuna, repičino ulje) tijekom trudnoće utječe na povećanje mišićne mase u potomka te smanjenje postotak masnog tkiva.
Najbolja uputa budućim majkama, smatraju autori studije, je da tijekom trudnoće nastoje unositi više omega-3 , a smanjiti unos omega -6 polinezasićenih masnih kiselina kako bi pozitivno utjecali na zdravlje djeteta. Naime, već je poznato da djeca majki koje su za vrijeme trudnoće unosile dovoljnu količinu omega-3 imaju bolje mentalne i psihomotorne sposobnosti, te smanjen rizik od pojave astme.
Omega-3 masne kiseline štite krvožilni sustav, srce, snižavaju razinu triglicerida u krvi i visoki tlak. Studije sugeriraju da omega-3 štiti i od nekih vrsta karcinoma, depresivnog ponašanja te jača sposobnost pamćenja.
http://www.vitamini.hr/