Flavonoidi u čokoladi, najzastupljeniji u kakao zrnima koja su minimalno obrađena, mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka i problema povezanih s dijabetesom tipa 2.
No da bi osjetili sve zdravstvene prednosti čokolade trebate birati prirodni kakao prah, nezaslađenu čokoladu za kuhanje ili tamnu čokoladu. Što je tamnija čokolada, to je bolja za vaše zdravlje.
Kremasti smoothie od čokolade i maslaca od kikirikija
Sastojci:
- 2 velike banane, izrezati na komade i zamrznuti
- 2 žlice maslaca od kikirikija (po mogućnosti bez šećera)
- 2 žlice meda
- 1 i 1/2 žlice kakaa u prahu
- 1 i 1/2 šalice bademovog mlijeka
Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijte glatku i kremastu smjesu. Ulijte u čaše i poslužite.
Čokoladni smoothie od superhrane
Sastojci:
- ¼ šalice bademovog mlijeka
- 2 žličice meda
- ¼ avokada
- 1 banana
- 2 žlice borovnica (ili nekog drugog šumskog voća)
- 1 žličica kakaa u prahu
- Dekoracija po izboru (i nju ćete pojesti), možete koristiti banane, chia sjemenke, zobene pahuljice…
Dodajte sve sastojke u blender i miksajte dok ne bude glatka. Ako je smoothie previše gust, dodajte još bademovog mlijeka. Izlijte u čaše i dekorirajte.
Čokobanana smoothie
Sastojci:
- 1 zrela banana
- ½ šalice svježeg zrnatog sira
- ¼ šalice čokoladnog proteina u prahu
- 2 žlice kakaa u prahu
- 1 žličica vanilije
- 4-5 kockica leda
Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete kremastu masu. Sipajte u veliku čašu za posluživanje.