NIJE UVIJEK HRANA OKIDAČ /

Liječnica i nutricionistica za Net.hr: 'Muči vas nadutost? Može nastati iz više razloga, evo kako je se riješiti'

Image
Foto: shutterstock

Iako su mahunarke zdrave, njihovo konzumiranje nas dovodi do problema nadutosti što nije baš uvijek ugodno. Nadimanje se može izbjeći, a kako to učiniti savjetovale su nam liječnica obiteljske medicine i nutricionistica

Pola Križevac

Pola Križevac

Novinarka rubrike Magazin koja se dugi niz godina bavi lifestyle temama, a najviše voli intervjue.

9.9.2022.
13:40
shutterstock
VOYO logo

Nadutost trbuha je neugodan osjećaj prepunjenosti i napuhanosti u želucu. Trbuh vam naraste i može biti tvrd na dodir, a često se i događa da imate osjećaj kako vam je odjeća odjednom premala.

Nadutost prate grčevi, vjetrovi, proljev, a zbog pritiska može doći i do boli u donjem dijelu leđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnica obiteljske medicine Branislava Čilić i nutricionistica Ivana Barišić pričale su nam o simptomima nadutosti, njezinom liječenju i prehrani.

Simptomi nadutosti

NET.HR: Koji su simptomi nadutosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DR. ČILIĆ: Nadutost osjećate kao nadimanje, podrigivanje i izbacivanje plinova kroz anus, kruljenje i pretakanje u napetost prednje trbušne stjenke uz nelagodu, najčešće vas steže odjeća oko struka ili remen koji je do tada bio komotan, a sada pomjerate na širi opseg. Mogu se javiti i lagani bolovi duž cijele probavne cijevi s podrigivanjem i vjetrovima što je neugodno u socijalnim kontaktima. Sve to je vrlo neugodno i ometa u svakodnevnom radu i koncentraciji s obavezama koje imate.

Image
Foto: Shutterstock

Liječenje nadutosti

NET.HR: Kako se liječi nadutost?

DR. ČILIĆ: Nadutost zapravo ne liječimo nego tražimo poremećaje koji do nje dovode, međutim, svaka nadutost nije patološki poremećaj probave, iako ima i takvih, nego je način života i navike hranjenja. Neki od poremećaja  su: GERD (gastoezofagealna refluksna bolest), celijakija, upalne bolesti crijeva (Ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest), gastropareza, apendicitis, kolelitijaza, peptičke ulkusne bolesti, razne intolerancije na hranu, laktozu i sl.

Hrana kao uzrok nadutosti je konzumacija grahorica, mliječni proizvodi s laktozom, brokula, luk, meso, jaja i šparoge. I neka fiziološka stanja mogu izazvati nadutost poput trudnoće ili terapije progesteronom koji zadržava vodu  čime usporava probavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Mlijeko

NET.HR: Može li nadutost nestati ili se ona i kada se smiri često opet vraća?

DR. ČILIĆ: Nadutost će nestati kad smo eliminirali njezin uzrok, ali će se vratiti kad se vratimo na stare navike koje su do nje i dovele. Međutim, ako smo sve poduzeli, a stanje nismo popravili, vrijeme je da se učini obrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Prehrana kod nadutosti

NET.HR: Ako neki ipak žele u svojoj prehrani imati variva od graška, graha, mahuna i kelj, kako mogu spriječiti nadutost? Na koji način da jedu ta variva i koliko često?

DR. ČILIĆ: Nadutost nije razlog da se odreknemo hrane koju volimo, ali ju konzumiramo polako, žvačući  (kažu da svaki zalogaj treba zagristi i promiješati u usnoj šupljini 25 puta  da bismo ju usitnili i dozvolili enzimima žlijezda slinovnica da ju probave). Hranjenje bi trebali biti ritual, a ne pregristi nešto s nogu.

U predjelima istoka se grahorice puno koriste i osnovni su izvor proteina, ali se koriste s puno začina koji sprječavaju stvaranje plinova poput đumbira, anisa, kima i komorača. Nadalje izbjegavati gazirana pića, zagrijavati prednji trbušni zid uz masažu putem smjera kretanja hrane u debelom crijevu, izbjegavati ledena pića, sladoled i druge hladne pripravke.  Pomaže i tjelesna aktivnost, plivanje, pješačenje, mogu se u ljekarnama nabaviti probavni enzimi od ananasa.

Image
Foto: Shutterstock

3. Ne jedete dovoljno

MAG.NUTR. BARIŠIĆ: Navedene namirnice same po sebi izazivaju nadutost. Osobe koje imaju tegobe svakako bi trebale te imati na umu te uz pomoć nutricioniste procijeniti je li i u kojoj količini mogu konzumirati navedene namirnice bez posljedica. Učestalost konzumacije variva je individualna, dapače mogu se složiti i razna zdrava variva koja ne sadržavaju namirnice koje im uzrokuju tegobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

NET.HR: Koje su druge opcije umjesto mahunarki s time da dobivamo sve potrebne sastojke za organizam?

DR. ČILIĆ: U mahunarkama ima fitohormona koji ne djeluju hormonski, ali sjedaju na hormonska mjesta te ublažavaju npr. klimakterične tegobe, ranije rečeno sadrže proteine, ali proteina imamo široki izbor pa ih ne može biti deficit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

7. Izbjegavanje hrane koja uzrokuje stvaranje plinova: Ako osjetite nadutost nakon konzumiranja određene hrane kao što su grah, leća, luk i jabuke, bilo bi korisno ograničiti unos te hrane.

NET.HR: Što savjetujete da se jede i pije za vrijeme nadutosti? Pomažu li čajevi od miksa kadulje, metvice, stolisnika i kamilice koji se inače savjetuju? 

DR. ČILIĆ: Sve što povećava cirkulaciju u crijevima sprječava razmnožavanje bakterija u debelom crijevu, pomaže razlaganju manje probavljivih dijelova hrane, bržem pražnjenju crijeva, ali i smanjenju površinske napetosti u crijevima može se koristiti za vrijeme nadutosti pa tako i  kadulja, metvica, stolisnik, kamilica, ananas, papaja, peršin, kim i komorač.

Postoje i farmaceutske formule dostupne u ljekarnama za smanjenje simptoma nadutosti poput metoklopramida, simetikon (Espumisan), koji se daje i novorođenčadi kod grčeva, zatim pomaže i preparat magnezija.

Image
PAZITE ŠTO JEDETE /

Hrvatska liječnica upozorava na simptome trovanja hranom: 'Za ove skupine ljudi može biti posebno opasno'

Image
PAZITE ŠTO JEDETE /

Hrvatska liječnica upozorava na simptome trovanja hranom: 'Za ove skupine ljudi može biti posebno opasno'

MAG.NUTR. BARIŠIĆ: Postoje razni dodaci prehrani na biljnoj bazi koji mogu pomoći kod navedenih problema, no naravno opet ovisi radi li se o akutnom stanju koje je posljedica neke od bolesti probavnog sustava ili je jednostavno osoba pojela previše u jednoj porciji. Balansirana i pravilna prehrana tijekom cijelog dana je ključ zdravlja našeg probavnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

NET.HR: Koju vrstu kuhinje preporučujete kod problema s nadutosti? Pretpostavljamo da meksička kuhinja u tom slučaju nije dobar izbor.

MAG.NUTR. BARIŠIĆ: Zlatni standard je po meni mediteranski tip prehrane s određenim adaptacijama (količini izvora proteina, je li je to riba, je li meso ili grahorice), ali sve je danas individualno, tako da što odgovara jednoj osobi ne znači nužno da će i drugoj, iako je zdravi odabir. Svakako savjet je taj da ako postoji problem, da se ne liječite putem interneta, već da potražite pomoć stručnih nutricionista koji će vas pravilno savjetovati po pitanju vaše prehrane jer je to njihov posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivana Barišić

Nutricionistica Ivana Barišić

Posljedice nadutosti

NET.HR: Postoje li neke teže posljedice nadutosti koja može dovesti do neke bolesti?

DR. ČILIĆ: Nije poznato da je nadutost uzrokovala bolest, ali je nadutost pogoršavala kliničku sliku pacijenata koji su imali upalne bolesti crijeva ili neke druge crijevne bolesti jer crijeva bole samo na istezanje crijevne stjenke, a nadutost to upravo čini, a kod oštećenja crijevno krvne barijere u nadutosti, crijevne bakterije mogu prijeći tu barijeru i učiniti velike komplikacije.

Image
Foto: Shutterstock
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike