Hrana i bilje s prirodnim antibiotičkim svojstvima

S obzirom da su ljudi sve otporniji na farmaceutske antibiotike, nije naodmet svaki dan jesti hranu koja štiti od bakterija, bez obzira jeste li prehlađeni ili ne.

30.9.2013.
7:54
VOYO logo

Med Med se koristio kao antibiotik u raznim kulturama diljem svijeta dok još sintetički antibiotici nisu ni postojali. Med sadrži enzim koji stvara vodikov peroksid i zaustavlja rast bakterija. U kineskoj medicini smatra se da med dobro djeluje na jetra, neutralizira toksine i smanjuje bol.

Kupus Uz brokulu, kelj, cvjetaču i prokulice, kupus je odavno poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Zbog puno vitamina C smatra se prirodnim antibiotikom, a sok od kupusa se preporučuje u liječenju čira želuca. Sirovi kupus koristan je za tretiranje mastitisa.

Fermentirana hrana Doktori sve više preporučuju uzimanje probiotika tijekom liječenja antibioticima kako bi zamijenili dobre bakterije koje se uništavaju u probavnom organizmu. No, fermentirano (ukiseljeno) povrće, poput kiselog kupusa i kiselih krastavaca, moglo bi biti i bolje od probiotika.

Luk i češnjak I luk i češnjak koriste se za liječenje simptoma prehlade i gripe. Poznato je i da češnjak može pomoći u sprečavanju infekcija i borbi protiv virusa, dok luk uništava slobodne radikale koji mogu dovesti do raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Začinsko bilje I mnoge biljke koje se koriste kao začini imaju antibiotička svojstva. Lista je velika, a navest ćemo samo neke: timijan, bosiljak, cimet, kadulja, ružmarin, matičnjak, origano, kim, klinčić, lovorov list, sjeme kima, kopar, đumbir, komorač, anis, peršin, piše care2.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo