Hrana i bilje s prirodnim antibiotičkim svojstvima

S obzirom da su ljudi sve otporniji na farmaceutske antibiotike, nije naodmet svaki dan jesti hranu koja štiti od bakterija, bez obzira jeste li prehlađeni ili ne.

30.9.2013.
7:54
VOYO logo

Med Med se koristio kao antibiotik u raznim kulturama diljem svijeta dok još sintetički antibiotici nisu ni postojali. Med sadrži enzim koji stvara vodikov peroksid i zaustavlja rast bakterija. U kineskoj medicini smatra se da med dobro djeluje na jetra, neutralizira toksine i smanjuje bol.

Kupus Uz brokulu, kelj, cvjetaču i prokulice, kupus je odavno poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Zbog puno vitamina C smatra se prirodnim antibiotikom, a sok od kupusa se preporučuje u liječenju čira želuca. Sirovi kupus koristan je za tretiranje mastitisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fermentirana hrana Doktori sve više preporučuju uzimanje probiotika tijekom liječenja antibioticima kako bi zamijenili dobre bakterije koje se uništavaju u probavnom organizmu. No, fermentirano (ukiseljeno) povrće, poput kiselog kupusa i kiselih krastavaca, moglo bi biti i bolje od probiotika.

Luk i češnjak I luk i češnjak koriste se za liječenje simptoma prehlade i gripe. Poznato je i da češnjak može pomoći u sprečavanju infekcija i borbi protiv virusa, dok luk uništava slobodne radikale koji mogu dovesti do raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Začinsko bilje I mnoge biljke koje se koriste kao začini imaju antibiotička svojstva. Lista je velika, a navest ćemo samo neke: timijan, bosiljak, cimet, kadulja, ružmarin, matičnjak, origano, kim, klinčić, lovorov list, sjeme kima, kopar, đumbir, komorač, anis, peršin, piše care2.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo