Neuobičajeno obilan obrok učetverostručuje šanse od srčanog udara u sljedeća dva sata, pokazala je i američka studija iz 2000. godine.
Pojedinci mogu na gozbi unijeti i do 4.000 kalorija, zbog čega srce pumpa daleko više krvi koja se usmjerava u smjeru probavnih organa. Probava može potrajati i do šest sati, a za to vrijeme drugi organi, uključujući i srce, pate zbog relativno manjeg dotoka krvi.
Osim toga, povećana razina inzulina u krvi nastala zbog unosa velike količine ugljikohidrata pogoršava situaciju jer onemogućava normalno opuštanje koronarnih arterija. Porast triglicerida, koji je posljedica unosa masti i ugljikohidrata, oštećuje stijenke krvnih žila zbog čega one mogu postati manje elastične ili može doći i do pojave upalnog procesa. Obilan obrok prati i visoki krvni tlak koji sa svoje strane može uzrokovati puknuće upalnih mjesta, a ovo do blokade i srčanog udara.
Osim toga, preobilan obrok može povećati količinu želučane kiseline i napad žgaravice. A previše masti napad žući.
Što nam je činiti ako smo pozvani na zimski banket?
1. Nemojte doći gladni. Gricnite nešto sat ili dva prije.
2. Klonite se stola sa zakuskom.
3. Prvo pojedite salatu.
4. Jedite s manjeg tanjura. Vjerojatno ćete dobiti jedan za salatu.
5. Poslužuje li se više jela, probajte sve što vam se sviđa, ali uzmite tek male porcije. I ne uzimajte istu hranu dva puta.
6. Jedite polako i sudjelujte u razgovoru.
7. Preskočite desert, ili uzmite vrlo malo. Najbolje da uzmete nešto voća.
8. Ograničite unos alkohola na najviše jednu čašu vina ili piva. Uz to popijte barem jednu čašu vode.
Vezani članci:
arti-200912300245006 arti-200912210532006