Previše šećera nije dobra ideja, osim što širi struk, previše slatkog može postarati. Vježbate li naporno svakog tjedna na pokretnoj traci ili trčite po parku, još uvijek možete zakinuti tijelo, koje da bi ostalo elastično i snažno treba i opuštanje, rastezanje te trening s utezima.
Dobra prehrana je temelj zdrave kože. Prirodni sastojci u cjelovitim namirnicama, kao što su salate i jagode, potiču proizvodnju kolagenskih vlakana, što će kožu održati glatkom i čvrstom. Istovremeno, hrana male nutritivne vrijednosti, kao što su krafne pune šećera, zapravo, može oštetiti kolagen i elastin.
Koje greške u prehrani i vježbanju treba izbjegavati
Previše šećera
Kad unosite previše šećera, proces prerade šećera, glikacija, oštećuje kolagen, koji održava kožu glatkom i čvrstom. Da biste spriječili ovaj prirodni proces, držite se ugljikohidrata niskog glikemijskog indeksa, poput cjelovitih žitarica, koje tijelo polako prerađuje, čime se ograničava gubitak kolagena. Ako želite zasladiti čaj ili zobene pahuljice, koristite med ili steviju.
Stresna tjelovježba
Ako naporno trčite ili okrećete pedale na biciklu, vrijeme je da u sklopu tjelovježbe dodate barem 15 minuta za razgibavanje i opuštanje. Ako je moguće, uključite se u neki grupni sport s ljudima koji će vas nasmijati. Vježbanje ne smije postati stresno jer ćete tako naštetiti organizmu, a i koža će se postarati.
Uvijek odabirete kavu umjesto čaja
Istraživanja pokazuju da zeleni i crni čaj sadrže zaštitne tvari, poput egcg katehina i flavina, koje će spriječiti rak kože i razgradnju kolagena, dakle ukloniti uzrok nastanka bora.
Zaboravljate utege
Radite vježbe s utezima? To je dobro jer ćete tako razviti više mišićnog tkiva, koje će spriječiti kožu da se objesi. Što ste stariji, više koristite utege.
Drastično ste smanjili unos masnoća, ugljikohidrata i kalorija općenito
Neuravnotežena prehrana prvo će se vidjeti na koži, kosi i noktima. No, drastičnim smanjenjem kalorija tijelu ćete uskratiti zdrave hranjive tvari potrebne za normalnu diobu i regeneraciju stanica. Izbacivanje masnoća iz prehrane može dovesti do suhe kože, gubitka kose i krhkih noktiju. Svakodnevno jedite svježu hranu, posebno povrće i limun.
Brojite samo kalorije, a ne pazite na ravnotežu lužnate i kisele hrane
Koža, kosa, ali i ostatak organizma znatno će bolje izgledati i funkcionirati ako jedete lužnatu hranu, poput peršina, badema, blitve, krušaka, jabuka i limuna (da, limun je u biti lužnat). Ako je vaša prehrana neuravnotežena, tijelo je često zakiseljeno, te gubite minerale, poput kalcija, kalija i magnezija.