Goji bobice su drvenasta biljka koja daje plod bobičasto čokoladnog okusa, a zbog velikog broja blagotvornih utjecaja na ljudsko zdravlje smatraju se supervoćem. U ovu porodicu pripadaju krumpir, rajčica i patlidžan, a glavno im je obilježje sadržaj otrovnog alkaloida solanina koji se uklanja guljenjem ili termičkom obradom.
Tradicionalno potječu iz Kine, ali u liječenju su se tradicionalno koristile u tibetanskoj, indijskoj i kineskoj medicini, a suvremena istraživanja potvrdila su njihovu ljekovitost. Smatra se da su goji bobice voće s najviše antioksidativnih svojstava te su izvor željeza i karotenoida. U Engleskoj su poznate od 18. stoljeća, a početkom 21. stoljeća njihova popularnost raste čak i kod nas.
Što sadrže goji bobice?
Goji bobice sadrže:
- 19 aminokiselina (od kojih je 8 esencijalnih)
- 21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanij
- više proteina nego cjelovito zrno pšenice (13 posto)
- više vitamina C od naranče
- kompleks vitamina B neophodan za pretvaranje hrane u energiju
- vitamin E (rijetko se nalazi u voću, uglavnom u sjemenkama i žitaricama)
- ciperon, koji koristi srcu i krvnom tlaku, a ublažava i ženske tegobe
- solavetivon, snažan antigljivični i antibakterijski spoj
- fizalin, aktivan spoj koji štiti od leukemije i hepatitisa B
- betain, koji se koristi kako bi jetra proizvodila kolin, spoj koji smiruje nervozu, poboljšava pamćenje i štiti od masne jetre; betain također smanjuje rizik od infarkta i štiti DNK
- kompletan spektar antioksidanata karotenoida, uključujući i beta karoten te zeaksantin, koji štiti oči - ovo čini goji bobice najbogatijim izvorom beta karotena od svih poznatih namirnica
- beta-sitosterol, antiupalni agens, koji se koristi za snižavanje kolesterola, liječenje spolne nemoći i kod povećane prostate
- esencijalne masne kiseline, koje su potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcioniranje mozga i živčanog sustava
Goji bobice - koliko dnevno ih se smije pojesti?
Goji bobice imaju plod crvenkaste jajaste bobice koja je duga oko dva centimetra i sadrži 20-40 sitnih sjemenki. Mogu se konzumirati sirove ili sušene i tada okusom podsjećaju na grožđice.
Da biste uživali u njihovim zdravstvenim dobrobitima, potrebna je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza bobica je od 10 do 30 g. Međutim, ne postoji gornja granica u konzumiranju goji bobica. U kineskoj medicini uobičajeno se primjenjuje doza od 150 g svježih bobica dnevno.
Sadnja goji bobica
Uzgoj goji bobice u Hrvatskoj je moguć i postoji niz nasada goji biljke, od Međimurja, preko Zagorja pa do Slavonije. Naše podneblje im odgovara, a potražnja za ovim voćem u svijetu je puno veća nego ponuda. Uzgoj je najpopularniji zbog njenih antioksidativnih svojstava.
Za uzgoj goji bobica idealna mjesta za sadnju su osunčani tereni s dovoljno pristupa sunčevom svjetlu tijekom cijelog dana. Posadite goji drvce u svom vrtu, dvorištu ili voćnjaku. Prskanje nije potrebno jer su goji bobice – ekovoće. Uz malo truda, uskoro će se pojaviti i maleni plodovi duguljastog oblika narančasto-crvene boje. Goji bobice mogu se saditi tijekom cijele godine, od travnja do kasne jeseni. Prvi prinos goji bobica uzgajivači mogu očekivati u drugoj ili trećoj godini, ovisno o starosti sadnica, a za punog prinosa mogu donijeti oko pet kilograma ploda.
Bobice zriju od srpnja do listopada. Jedite ih svježe, pripremite od njih sok ili ih osušite i uživajte u njihovim dobrobitima tijekom cijele godine.
Kada se beru goji bobice?
Berba goji bobica obavlja se prije mraza, zbog osjetljivosti ploda, a berba se najčešće obavlja ručno. Prvi rod goji bobice donose krajem ljeta.
Najčešće se koriste u svježem stanju, ali ih je moguće sušiti na izravnom suncu. Ako su pravilno skladištene, goji bobice se mogu pohraniti do godinu dana, a pogodne su za pripravu čajeva, likera i sokova.
Koliko su zdrave goji bobice?
Goji bobice obiluju antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama te zavidnim količinama vitamina C, željeza i mnogim drugim nutrijentima. Nekoliko istraživanja dokazalo je da goji bobice djeluju na očuvanje DNA od oštećenja pa bi svi koji se brinu zbog utjecaja starenja na tijelo i zdravlje, trebali voditi računa o tome.
Zbog bogatog sastava, ove čudesne bobice imaju zaista širok spektar djelovanja:
- jačaju imunološki sustav
- usporavaju proces starenja organizma
- sprečavaju nastanak leukemije i raka
- štite od bolesti srca i krvnih žila
- reguliraju rad mokraćnog sustava
- daju snagu i energiju
- djeluju antibakterijski i antiupalno
- poboljšavaju plodnost kod žena
- štite vid i popravljaju ten
- poboljšavaju cirkulaciju
- štite od dijabetesa
- poboljšavaju kvalitetu spermija
POGLEDAJTE VIDEO: Zdravi grejp ili otrovno voće? Stručnjakinja o pošiljci punoj pesticida iz Turske otkriva što bi se dogodilo da smo ovo pojeli