Amilaza iz sline cijepa škrob na maltozu, glukozu, maltotriozu i dekstrine tj. razgrađuje škrob u jednostavnije šećere, koji se tada apsorbiraju u krv. Jasno je dakle da što bolje namirnicu sažvačemo, tim je lakša njena probava. Pojedini nutricionisti stoga savjetuju da svaki zalogaj žvačemo između 30 i 50 puta.
Da bi se održalo optimalno zdravlje, vrijednosti šećera u krvi moraju biti uravnotežene, unutar određenih granica.
Dvije osobe mogu imati kompletno različiti glikemijski odgovor na istu hranu, ovisno o razinama amilaze. Pa tako oni koji imaju puno amilaze bolje su prilagođeni na jedenje ugljikohidrata, a ta se prilagođenost očituje brzom razgradnjom ugljikohidrata (škroba), uz istovremeno održavanje uravnoteženih vrijednosti glukoze u krvi. Upravo zbog toga te bi osobe mogle imati i manji rizik od inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa II. Ovaj važan enzim se sintetizira u gušterači, slinovnicama i jetri. Snižene vrijednosti amilaze mogu se naći kod uznapredovale cistične fibroze, ozbiljnog oštećenja jetre i pankreatektomije. No i znatno veće razine mogu ukazivati na bolest gušterače.
Škrob iz pšenice, krumpira, riže, kukuruza i ostalih žitarica predstavlja glavnu komponentu prehrane modernog čovjeka u mnogim industrijskim zemljama, čineći do 60% ukupnih kalorija.
http://www.vitamini.hr/