okrenuo sat unatrag /

Genetičar s Harvarda otkrio što jede kako bi bio mlađi deset godina

Image
Foto: Pixabay

David Sinclair je australski biolog i profesor genetike na Harvardu, a svoju je karijeru posvetio pronalaženju metode "vraćanja sata unatrag". Kliknite SLJEDEĆA

11.2.2020.
15:31
Pixabay
VOYO logo

Pomladiti se treba

"Nisam htio biti deset godina stariji", iskreno će 51-godišnjak kojemu su krvni testovi pokazali da je po biološkoj dobi stariji deset godina, no što piše na papiru. Posvetio se proučavanju te otkrio da na njega pozitivno djeluju zdrava prehrana i vježbanje.

Ovaj genetičar otkrio je za portal Mbg što svakodnevno jede te naglasio kako se nikada nije osjećao bolje i mlađe, no što se osjeća danas. Nakon nekog vremena ponovio je krvne testove, koji su ovog puta pokazali zapanjujuće rezultate - Sinclair je "skinuo" deset godina. Kako bi svoja otkrića približio široj publici izdao je knjigu Lifespan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku pogledajte koje je namirnice Sinclair uvrstio u svakodnevnu prehranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jogurt

Fermentirana hrana ključna je za zdravlje crijeva, a oni pak za jak imunitet. Kako bismo zaštitili mikrobiom potrebno je svakodnevno jesti fermentiranu hranu. Jogurt je prema Sinclairu najbolji izbor.

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Povrće, osobito lisnato, zeleno

Kada govorimo o hrani najveću dobrobit za zdravlje ima zeleno, lisnato povrće poput kelja. "Nažalost to je kelj. Kažem nažalost jer ljudi uglavnom ne vole jesti kelj. Poslužit će i brokula, špinat i prokulica", dodaje genetičar za spomenuti portal. 

Image
Foto: Thinkstock

listaš kelj,

(FOTO: Thinsktock)

Voće niskog glikemijskog indeksa

"Nisam protiv voća. Voće je odličan međuobrok, no treba voditi računa da biramo ono koje ima niski glikemijski indeks. Volim jabuke. Voće puno šećera izbjegavam. Radije se čuvam za neku zaista savršenu slasticu", objašnjava Sinclair.

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Zdrave masnoće

Kako bismo očuvali zdravlje mozga bitno je konzumirati zdrave masnoće. "Devedesetih su masnoće bile na crnoj listi. Izbjegavali smo ih. Volio bih se vratiti u to vrijeme i nadoknaditi propušteno. Danas jedem sireve, jogurt i mislim da sam zdraviji, no ikad", kaže znanstvenik, ali upozorava kako ne smijemo jesti sir i povrće u jednakoj količini jer ćemo se udebljati. 

Kao izvor zdravih masnoća navodi meso i ribu, ali prednost daje ribi jer obiluje omega-3 masnim kiselinama. "Uvijek imam pokoji avokado u hladnjaku ili na stolu. Ulje avokada je jako zdravo. Isto je i s maslinovim uljem", dodaje.

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Resveratrol

Dr. Sinclaire je veliki zagovornik resveratrola,  polifenola iz biljaka koji se smatra jednim od najjačih postojćih antioksidanasa. Ima ga u kožici crnog grožđa i u tamnoj čokoladi. 

sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo