Borovnice nisu samo ukusno voće, već prava superhrana koja može donijeti niz zdravstvenih blagodati. Prema dr. Neilu Paulvinu, stručnjaku za regenerativnu medicinu s više od 20 godina iskustva, konzumacija jedne šalice borovnica dnevno može vam pomoći živjeti dulje i smanjiti rizik od razvoja uobičajenih bolesti. On sam svakodnevno jede borovnice kako bi spriječio rak debelog crijeva i smanjio razinu lošeg kolesterola, prenosi Express.
"Borovnice su jedna od namirnica koje jedem svaki dan kako bih promicao dugovječnost. Ukusne su, niskokalorične te bogate vitaminima i antioksidansima koji štite vaše tijelo poput oklopa od infekcija", napisao je u svom članku za CNBC.
Zdravstvene prednosti borovnica
Dr. Paulvin preporučuje raznovrsne načine konzumacije borovnica – s jogurtom, u smoothieju ili kao samostalan međuobrok. Prema njegovim riječima, borovnice imaju prebiotički učinak koji regulira bakterije u crijevima, ublažava upale i može spriječiti rak debelog crijeva. Osim toga, bogate su topljivim vlaknima koja pomažu ukloniti žuč iz crijeva te masne kiseline, soli, metale i bilirubin – tvar nastalu razgradnjom crvenih krvnih stanica. Ovaj proces smanjuje razinu lošeg kolesterola i rizik od srčanih bolesti.
Borovnice su također izvrstan izvor antioksidansa, posebice antocijanina – spoja koji im daje karakterističnu plavu boju. Antioksidansi ne samo da brane zdrave stanice od oštećenja, već sudjeluju i u procesu popravka DNK. Time se pridonosi zdravlju stanica, ali i poticanju funkcija mozga, srca i očiju.
Poput crnog graha, borovnice također sadrže antocijanine, koji objema namirnicama daju prepoznatljive boje, kao i snažna antioksidativna svojstva. Antioksidansi djeluju protiv raka smanjujući stvaranje slobodnih radikala – molekula koje mogu oštetiti DNK i pridonijeti razvoju raka.
Nutritivne vrijednosti
Jedna šalica borovnica sadrži:
- 16% preporučene dnevne doze vitamina C
- 24% preporučene dnevne doze vitamina K – važan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi
Za one koji redovito vježbaju, borovnice mogu smanjiti oštećenja mišića i bolove nakon treninga. Osim toga, istraživanja pokazuju da vlakna, vitamini, minerali i antioksidansi iz borovnica mogu smanjiti upalu te dodatne rizike za dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.
Jedna studija koja je obuhvatila više od 16.000 ljudi pokazala je kako su borovnice i jagode povezane s odgodom mentalnog starenja za do dvije i pol godine. Ova otkrića naglašavaju važnost uključivanja borovnica u svakodnevnu prehranu.
POGLEDAJTE VIDEO: Poljoprivrednici zasukali rukave: Posjetili smo najveću plantažu sibirske borovnice u Hrvatskoj