Otprije je poznato da je umjerena konzumacija čokolade dobra za zdravlje. Ta slastica je bogata flavonoidima koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i snižavaju razinu kolesterola u krvi. Što je čokolada tamnija, to ima više flavonoida.
Ranije znanstvene studije pokazale su i da čokolada smanjuje rizik od preeklampsije - smanjenog dotoka krvi do ploda zbog majčina visokog tlaka.
Kanadski znanstvenici pod vodstvom Emmanuela Bujolda sa sveučilišta Laval u Quebecu pratili su 129 budućih majki od prvog tromjesječja do kraja trudnoće.
Mjerili su im protok krvi u maternici, posteljici i protok krvi fetusa (Doppler index pulziranja). Dio njih dobio je 30 grama čokolade dnevno na 12 tjedana, između prvog i drugog tromjesječja trudnoće.
Otkrili su da je taj indeks značajno bolji s umjerenom konzumacijom čokolade, mnogo veći nego što se očekuje među općom populacijom.
"Zaključak upućuje na to da čokolada možda ima pozitivan utjecaj na posteljicu te rast i razvoj ploda", rekao je doktor Bujold.